Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt näringsliv: Länet är på utdöende

Kommuner på utdöende och en stundande befolkningsminskning som vi inte upplevt sedan Digerdöden. Så ser framtiden i Jämtland ut enligt Svenskt Näringslivs mardrömsscenario.

Annons

– Tyvärr är problemen kring befolkningsfrågan en verklighet vi brottas med varje dag, säger Elisabet Yngström (S), kommunalråd  i Ragunda kommun.

Framtiden är mörk – ja, kanske till och med icke-existerande.

Så deprimerande låter det stundtals när man läser igenom Svenskt Näringslivs nya rapport om den framtida befolknings- utvecklingen i Sverige.

Föga överraskande är Jämtlands län en av de regioner som pekas ut som mest problemtyngda. Visserligen är Åre en klart lysande framgångshistoria, men i övrigt råder det kompakta mörkret över länet.

I rapporten ”Den demografiska öknen sprider sig över Sverige” står det att läsa hur befolknings- utvecklingen i stora delar av Sverige inom en snar framtid kommer att befinna sig i en negativ spiral som kan bli svår, om inte omöjlig, att vända.

Sett till hela Sverige kommer befolkningen visserligen att öka, men den tillväxten är begränsad till landets tre storstadsregioner och några universitetsorter i övrigt. I resten av landet minskar den arbetsföra delen av befolkningen (mellan 20–64 år) i strid ström, vilket leder till akut brist på personer att anställa.

Ragunda är en av de kommuner som är hårdast drabbade enligt rapporten: bland annat kommer den arbetsföra befolkningen att minska med 22,4 procent fram till 2018.

– Visst kan jag känna igen mig i information som denna. I år har vi exempelvis haft 15 barn som fötts i kommunen, säger Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström (S).

– Och sedan exporterar vi våra 16-åringar som ska börja gymnasiet. De hamnar först i Östersund eller andra orter – sedan flyttar de bort från länet, hinner etablera sig med familj och arbete och sedan är det för sent att få hem dem igen.

– Det är en ond cirkel som vi ständigt försöker bryta, men det är svårt.

Men att utflyttning är det största problemet motsäger både rapporten och Elisabet Yngström.

– Siffrorna för in- och utflyttning är faktiskt ganska jämnt fördelade. Det är snarare så att det är för få barn som föds i en åldrande befolkning.

Vilka lösningar arbetar ni med?

– Vi har en hel del stundande pensionsavgångar och hoppas att vi på så vis kan behålla fler ungdomar. Trots allt finns det en arbetskraft som är relativt trogen inom den här kommunen, säger Yngström.

– Dessutom borde vi kunna hitta lösningar kring ny teknik och på så vis lättare skapa arbetstillfällen även på platser som Ragunda. Sedan får vi jobba mer med miljöfrågor och utveckla den näring vi har.

Svenskt näringsliv förkastar utjämningsbidragen mellan kommuner och landsting och förespråkar istället lägre skatter för att motverka den negativa utvecklingen. Kommentar?

– Visst är det så att utjämningsbidragen inte fungerar. De är lika för alla, trots att exempelvis vår åldringsvård är dyrare än många andras. Våra pensionärer är sjukare än genomsnittet eftersom de arbetat fysiskt i skogen eller liknande och slitit ut sig, säger Elisabet Yngström.

– Men det innebär också att vi har landets näst högsta skatt. Och det kommer vi inte ifrån: våra gamla måste få kosta.

Hur orolig är du inför framtiden?

– Det finns många problem att hantera. Det föds för lite ungdomar, vi måste kunna prestera vårdbehovet och vi måste skapa attraktiva arbeten. Kort sagt: vi måste arbeta i alla ändar.

– Hursomhelst kan vi inte bara lägga oss ner och ge upp.

Mer läsning

Annons