Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska eliten gjorde upp i mörka glasögon

/
  • Efter en hård inledning tog 15-årige Zebastian Modin från Frösön greppet om den här matchen där han vann över Jonny Brinnly. Domaren Sverker Movitz räknade poängen.
  • Efter en hård inledning tog 15-årige Zebastian Modin från Frösön greppet om den här matchen där han vann över Jonny Brinnly. Domaren Sverker Movitz räknade poängen.
  • Bland unga i Östersunds har det blivit en ordentlig skjuts i den här sporten, säger idrottskonsulent Fredrik Andersson.
  • Strömsundstjejen Ida Östlund blev svensk mästare och mötte en del motstånd när hon besegrade Elvira Sjöblom i en av helgens matcher.
  • Utrustningen består av racket och ett par glasögon som gör att man inte kan se något av spelet.
  • Zebastian Modin, Frösön, vinner många tävlingar i showdown.

Det smäller och rasslar när bollen far över bordet och blixtsnabb respons med racketen kan få motståndaren ur balans.

Annons

SM i showdown för synskadade genomfördes på Folkets Hus i Östersund i helgen. Det är ett snabbt spel där varje boll som slås in i motståndarens mål ger poäng.

Inte blir det lättare av att deltagarna har mörka glasögon på sig. Ingen ser något av bollen därför att det ska vara lika för alla, oavsett synnedsättning.

– Öronen kan uppfatta spelet lika snabbt som ögonen för en som är tränad, säger Ida Östlund från Strömsund som tränar showdown på allvar sedan ett par år.

– Konditionsträning brukar det bli tre fyra gånger i veckan och för att träna spelet åker jag till Östersund.

Att det är snabbt och hårt tycker Ida Östlund gör sporten intressant. I helgen försvarade hon sin SM-titel genom att vinna den igen.

– Det har blivit ganska stort intresse för sporten men att hitta formerna för den tar en tid. Bland unga i Östersunds har det blivit en ordentlig skjuts, säger idrottskonsulent Fredrik Andersson.

– Östersund blir också en centralort när det gäller att träna och tävla mot de med liknande funktionsnedsättning i länet.

Bäst av tre set vinner, utom i finalen som avgörs med fem set.

– Den här sporten är jättekul och det brukar bli en tävling i månaden. Det svåraste är att det går väldigt snabbt och hörseln avgör hur man ska agera.

– Tränar man upp den delen får man också mer känsla för spelet, säger Wictoria Karlsson som åkt från Söderhamn för helgens tävling.

15-årige Zebastian Modin från Frösön är framgångsrik i sporten och blev tvåa i helgens SM-tävlingar. I en match mötte han 47-årige Johnny Brinnly från Haninge.

– Det gick som det brukar, sa Zebastin efteråt.

– Det var hårt i första setet innan han fick till en punktering på mig. Zebastian är mycket duktig, säger Johnny Brinnly.

Han tävlade för sjunde gången i SM-sammanhang och hade egentligen inte tänkt ställa upp i år, men kände att det är så pass kul att umgås under de här formerna att han tänkte om.

Mer läsning

Annons