Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska bio satsar på flexibilitet och bredare utbud

/
  • Numer köps biljetter och godis i samma disk på biosalongerna 1–6. Syftet är mer flexibilitet för personalen och att besökare bara ska behöva stå i en kö. Mer ombonat är det också tänkt att bli. ”Vi har lagt heltäckningsmatta. Människor får ta dricka själv. Vi ska byta ut stolar också”, berättar Svenne Jonsson.

Östersunds biografer, på Biblioteksgatan och Prästgatan, har bytt ägare. Renovering som ger flexibilitet och gör biograferna mer ombonade samt ett bredare filmutbud är affärsidén.

Annons

Redan i december blev privatägda Biostaden uppköpt av företaget Svenska bio. Företaget äger 31 biografer i Sverige samt ett antal i Danmark.

På Biblioteksgatan i Östersund finns sex salonger och på Prästgatan två. Svenne Jonsson, är platsansvarig, har arbetat på biograferna i Östersund sedan 1988.

– Det finns nio biosalonger i Östersund, bio Regina inräknat. Det är överdimensionerat om man ser till hur många det bor i Östersund. Vi stod i valet och kvalet att lägga ned de två salongerna på Prästgatan men det var ett bra bioår i fjol så vi valde att satsa, säger Svenne Jonsson.

Han berättar att det krävs cirka tio storfilmer, som till exempel Mamma mia, som drar mycket folk för att det ska gå att säga att det varit ett bra bioår. Så var det i fjol.

– Det krävs ett antal feelgood-filmer. Ice age är ett annat exempel, där hela familjen kan gå och bli roade, säger Svenne Jonsson.

Biostaden 7–8 har stängt för säsongen men när lokalerna öppnar igen i höst kommer det att ha renoverats där också, berättar han.

Men den största förändringen är att de satsar på att visa lite smalare film. Förhoppningen att locka fler, som kanske inte räknas in i gruppen traditionella biobesökare, till biografen.

– Vi har aldrig sett oss som en konkurrent till bio Regina, det finns så mycket film som aldrig visas ändå, säger Svenne Jonsson.

Biografen med de två salongerna i utkanten av centrum är också tänkt att rikta sig till en lite äldre publik.

– Många äldre vill ha det lite lugnare, säger han.

Mer läsning

Annons