Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk scenkost svarar på pensionsschock

En pensionsschock i mångmiljonklassen väntar Svensk Scenkonsts medlemsorganisationer, däribland Estrad Norr.

Nu svarar Svensk Scenkonst med att JO-anmäla Statens pensionsverk samt begära omprövning av pensionsbeslutet.

Annons

Som LT tidigare berättat väntar en pensionssmäll för flera av landets konstinstitutioner på grund av ett pensionsavtal som slöts redan 2006 och som ska gälla retroaktivt från 2003. Det gäller anställningar kortare än 30 dagar.

Först nu har Statens pensionsverk kunnat räkna ut hur mycket de olika institutionerna ska betala. För Estrad Norr i Jämtlands län innebär det 1,5 miljoner kronor på en budget som redan nu har sparkrav på sig.

– Vi ska gå med plus minus noll. De kan inte få de här pengarna nu, sa Gustav Kling, vid Estrad Norr till LT i helgen.

Han tyckte även att det var anmärkningsvärt att man under tiden som utredningen pågått inte har varnat institutionerna för att det skulle komma stora utbetalningar.

Nu svarar även medlemsorganisationen Svensk scenkonst med att

•• JO-anmäla Statens pensionsverk.

•• De begär även omprövning av beslutet att tillämpa de förändrade beräkningsreglerna för anställningsperioder kortare än 30 dagar.

•• Och ändrar inte Statens pensionsverk sitt beslut så begär de längre betalningsanstånd än ett år.

– Många länsmusikorganisationer drabbas extra hårt av detta eftersom vi regelmässigt anlitar frilansmusiker för kortare perioder. Ta till exempel Norrbottensmusiken, som ska betala 2,6 miljoner kronor, det är väl större delen av deras produktionsmedel för ett år. För GöteborgsOperan, som skall betala 5 miljoner, motsvarar det två operaproduktioner, säger Göran Kåver, länsmusikchef i Uppsala och vice ordförande i Svensk Scenkonst i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons