Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svd vann mot anställda

Svenska dagbladet vinner tvisten mot de tidigare anställda som ansåg att de fått felaktiga löner av tidningsföretaget.

Annons

Sex tidigare anställda på Svenska Dagbladets försäljningskontor i Östersund förlorar en tvist om löneavdrag mot företaget i Arbetsdomstolen.

Säljarna fick avdrag på sina provisionslöner efter att kunder valt att säga upp sina prenumerationer, något de anställda menade stred mot anställningskontrakten. Tingsrätten som behandlade ärendet under 2010 beslutade i december att arbetstagarna hade rätt, då tingsrätten ansåg att fack och arbetsgivare i anslutning till anställningsavtal, eller på annat sätt, måste reglera om provision fritt kan återkrävas.

Domen i tingsrätten innebar att Svenska Dagbladet skulle återbetala felaktiga löneavdrag och semesterersättningar på mellan 160 000 till drygt 300 000 kronor till de sex före detta anställda, totalt cirka 1,3 miljoner kronor plus ränta samt ett skadestånd på 20 000 kronor till var av dem. Domen överklagades av Svenska dagbladet.

Nu har Arbetsdomstolen tagit ställning i ärendet. Arbetsdomstolen har en helt annan uppfattning än tingsrätten och river upp tingsrättens dom och kräver att var och en av de anställda ska betala 30 000 kronor för Svenska dagbladets rättegångskostnader. Enligt Arbetsdomstolen var de löner som abonnemangsförsäljarna fick preliminära löner, med rätt för arbetsgivaren att senare göra löneavdrag.

Mer läsning

Annons