Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsprit säljs i Östersund – ungdomar lockas till köp

En ny form av svartsprit kan ha etablerat sig på den jämtländska marknaden. Nu vill polisen ha tips om vodkan, som främst sägs vara populär bland ungdomar.

Annons

Nyårshelgen är en traditionell festhelg – både bland vuxna och ungdomar.

Samtidigt som polis och räddningstjänst rustar för en av de stökigaste helgerna på året tror polisen att en ny typ av svartsprit nu säljs i Östersund med omnejd.

– Det vi vet är att det anlänt någon form av spritleverans till stan, säger Daniel Hörnsten vid Jämtlandspolisens ungdomsenhet.

– Men vi har ännu inte beslagtagit någon alkohol och har därför heller inte kunna analysera den och avgöra om den är farlig, fortsätter han.

På olika populära internetsidor verkar det uppenbart att en ny form av vodka har fått fäste på den illegala marknaden. I ett bildinlägg på ett diskussionsforum där främst ungdomar är medlemmar poserar bland annat en pojke, som säger sig gå på en högstadieskola i länet, tillsammans med en flaska som troligtvis innehåller svartsprit.

En annan pojke skriver att han drack så mycket av vodkan att han hamnade på sjukhus, men att det var ”helt klart värt det”. De som vill ha tag på en flaska av spriten uppmanas på samma internetforum att bege sig till Tyskland eller Jämtland.

På ett annat diskussionsforum berättar unga skribenter om hur stark den aktuella vodkan är och hur extra bakfulla de blivit efter att ha druckit den.

Polisen i Jämtlands län är nu angelägna om att komma i kontakt med personer som kan berätta mer om den nya spritsorten.

– Vi vill gärna ha tips i den här frågan, och man får vara anonym, säger Daniel Hörnsten.

Samtidigt vill Daniel Hörnsten uppmana alla länets föräldrar att, i tider då många fester står på schemat, tala med sina barn om alkohol och dess inverkan.

– Det är viktigt att ha en dialog med ungdomarna och berätta om vilka konsekvenser alkohol kan få. Det är också viktigt att informera om riskerna med både hembränt och svartsprit, säger han.

Mer läsning

Annons