Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sjuk flyttades runt – sjukhuset kritiseras

En 80-årig man drabbades av flera blödningskomplikationer i samband med provtagning på sjukhuset. Nu påpekar Socialstyrelsen flera brister i sjukhusets rutiner.

Annons

Mannen skulle genomgå en mediastinoscopi, en undersökning där prover tas från lymfkörtlar i bröstkorgen. I samband med provtagningen uppstod kraftiga blödningar och mannen flyttades runt mellan olika avdelningar för att slutligen förflyttas till thoraxkliniken i Umeå. Händelsen anmäldes av ansvariga på Östersunds sjukhus i enlighet med Lex Maria.

Nu har Socialstyrelsen kommit med ett yttrande i ärendet. Myndigheten har funnit flera brister i vården av den aktuella patienten, bland annat har man funnit att journalanteckningar saknas och att man flyttat runt patienten för mycket mellan olika avdelningar.

Verksamhetscheferna för de aktuella avdelningarna ska enligt Socialstyrelsens bedömning göra flera förändringar för att åtgärda bristerna. Det ska finnas en patientansvarig läkare samt kliniktillhörighet vid överflyttningar av patienter. Rutiner för dokumentation ska också förändras så att journalföringen säkerställs.

De åtgärder som vidtas ska redovisas skriftligt till Socialstyrelsen senast i slutet av november.

Mer läsning

Annons