Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt rekrytera veterinärer till djursjukhuset

/
  • En av orsakerna till svårigheten att rekrytera veterinärer och djursjukvårdare är antalet utbildningsplatser inte är så många, veterinärutbildningen är dessutom kostsam och tar 5,5 år.
  • Människor efterfrågar mer vård till sina djur men det är svårt att rekrytera personal till större kliniker och djursjukhus. ”Det närmaste nattöppna djursjukhusen finns i Västerås eller Uppsala. Många drar sig för att åka så långt med djuren och försöker ofta vänta tills vi öppnar, men det finns ju en risk för djuret då”, säger Maria Lundvall, veterinär och chef på Östersunds djursjukhus. Hon får arbeta allt mer med rekrytering, målet är att kunna ha nattöppet också  Även om djursjukhuset öppnar klockan 07.00 så är det ingen ovanlig syn att det står en djurägare utanför och väntar att de ska öppna, berättar hon.
  • Hussar och mattar är alltmer pålästa om sina djurs hälsa och djurens sjukvård prioriteras allt mer.

Det är brist på veterinärer och utbildade djursjukskötare i länet och landet berättar Maria Lundvall, veterinär och chef på Östersunds djursjukhus. De har nyligen rekryterat två veterinärer men har behov av ännu fler och vill kunna ha öppet dygnet runt.

Annons

Det finns inte tillräckligt många utbildningsplatser, arbetstidslagen kräver elva timmars vila per dygn och det inte är så populärt att arbeta på obekväma tider. Det är några av orsakerna till personalbristen.

– Få väljer att arbeta på de stora klinikerna och djursjukhusen vilket ofta innebär arbete även på obekväm arbetstid, på nätter och helger. I stället föredrar många att starta egna mindre kliniker med få anställda och begränsade öppettider, säger Maria Lundvall.

Det utbildas 40 djursjukvårdare per år och cirka 100 veterinärer i Sverige.

– Eftersom att utbildningarna finns i de södra landsdelarna så kommer de färdigutbildade snabbt in och börjar jobba där nere. Vi önskar fler utbildningsplatser totalt sett men också att det ska finnas en djursjukvårdarutbildning här, säger hon.

En annan orsak till bristen är att det finns allt fler djur, och djurägarna har dessutom allt högre krav på vård till sina djur.

– Utvecklingen har gått väldigt fort fram de senaste tio åren vad gäller smådjur och husdjur, och efterfrågan från djurägare har ökat. Man förväntar sig samma vård för sina djur som sin egen sjukvård. Det är också mer vanligt att man försäkrar sina djur nu, säger Maria Lundvall.

– Här omkring har vi dessutom många hårt arbetade djur som kräver vård, jakt- och draghundar till exempel.

Sedan några månader tillbaka kan Östersunds djursjukhus hålla öppet mellan 07 och 22 på vardagarna och dagtid under helgdagar. För ett par månader sedan anställdes två veterinärer från södra Sverige. I nuläget arbetar nio veterinärer och 15 djursjukvårdare, samt labbpersonal och administrativ personal där.

– Vi upplever att Östersund och Jämtland har stark dragningskraft. Att vi har flera årstider är en sak som lockar. Vi har även börjat rikta blicken för rekrytering mot Tyskland och Holland.

– Vi vill helst ha öppet dygnet runt. För att ha det skulle vi behöva tre veterinärer och tre djursjukvårdare till, säger Maria Lundvall.

Mer läsning

Annons