Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt att ge lokalt ansvar över friskolor"

/

Kommuner försöker spara pengar genom att lägga ned skolor. Istället startas friskolor som gör att besparingen blir plus minus noll. Det är ett problem tycker skolminister Jan Björklund, fp.

Annons
– Det finns två aspekter på det här. Det första är att om kommuner själv får avgöra om en friskola ska få starta eller inte kan det ju bli så att de istället satsar allt på de egna skolorna och inte på någon friskola, säger Jan Björklund.
Det andra, menar han, är det ekonomiska perspektivet. Kommunerna måste kunna göra någon åt situationen när elevunderlaget minskar.
I en debattartikel i fredagens LT skrev Mona Modin Tjulin, s, ordförande i Jämtlands gymnasieförbundet, där hon bland annat tog upp att fristående skolor nu etableras i sådan omfattning att det inte längre ger kostnadseffektiviseringar eller mångfald, snarare fördyringar och minskad valmöjlighet. "Låt oss politiker avgöra om fristående skolor ska få etableras eller ej", skriver hon.
– Sedan 1996 har vi en lag som säger att det är Skolverket som ska godkänna om en friskola får starta. Men jag håller med om att det blir lite märkligt, säger Jan Björklund. Han menar att det är lite andra tider nu än när detta bestämdes med tanke på att eleverna blir färre och är öppen till att se över det.
– Jag håller med om att det är lite märkligt, säger ministern.

Mer läsning

Annons