Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Svårt att få tag i en bostad man är nöjd med

/
  • Några bor i kollektiv, andra har en liten etta med kokvrå. Ett bra boende är en viktig fråga för studenterna på flera plan. Från vänster: Linnéa Nyström, Paulina Franklin, Christoffer Said, Magdalena Hansson, Jenny Roos, Elin Lindström.    Foto: Ulrika Andersson
  • ”Eftersom Östersund inte direkt är en så stor studentstad så borde kommunen satsa på bra och billigt boendet för studenterna. Det vore en bra marknadsföringsinsats”, säger Sofia Ohlqvist. På bilden ses även klasskompisen Sofia Hansson.Foto: Ulrika Andersson
  • Josefina Brzezinska bodde på campingen i Odensala första terminen, ett boende hon fick bara fyra dagar innan terminsstarten. Emma Bergman konstaterar att hon hade flyt som fick en bra lägenhet privat på en gång.Foto: Ulrika Andersson

Studenterna på Mittuniversitetet vittnar om att det blir allt svårare att få en bostad i Östersund. Åtminstone en som man är nöjd med.

Annons

– Jag har aldrig haft problem att få en bostad. Men jag vet att det är svårt att få tag i en i dag.

Det säger Sofia Ohlqvist på socionomprogrammet som precis kommit tillbaka från fem månaders praktik i Kenya.

Hon och klasskompisen Sofia Hansson har pluggat några år i Östersund och tycker att det är gott och väl med bostadsgarantin.

– Men eftersom Östersund inte direkt är en så stor studentstad så borde kommunen satsa på bra och billigt boendet för studenterna. Det vore en bra marknadsföringsinsats, säger Sofia Ohlqvist.

Lite spridda kommentarer från studenterna om studentboendet i Östersund:

– Campingen är inte direkt någon lyx. Det drar och droppar lite överallt, säger Christoffer Said.

– Ett bra kök och låg hyra är jätteviktigt, säger Magdalena Hansson.

– Läget är viktigast, anser Paulina Franklin.

– Jag bodde på campingen från början och det var ett helvete, säger Josefina Brzezinska.

Många av studenterna pratar också om hyreskostnaderna. Sofia Hansson säger att hon visserligen inte ligger på 3 800 i månaden som studenterna vid modulboendet på campus, men att 2 300 kronor i en nedgången studentbostad inte är helt ultimat heller.

– Man skulle ju gärna vilja ha en köksfläkt eller att Östersundsbostäder såg till att det var någorlunda städat i tvättstuga och ute i trapphuset.

En del av studenterna väljer kollektivboende. Elin Lindström berättar att hon ställde sig i bostadskö för två år sedan och nu delar hon och två av klasskompisarna på en lägenhet på 103 kvadratmeter.

– Det blir lite drygt 2 000 kronor i månaden och det är helt klart överkomligt, säger hon.

– Det är dyrare att bo i en studentlägenhet i längden, konstaterar Magdalena Hansson.

Mer läsning

Annons