Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaret till Stig: ”Det är missvisande”

Anna-Karin Kask, vd Länsförsäkringar Jämtland, har full förståelse för att kunderna är besvikna.

– Jag förstår att man tycker att det är låg avkastning.

Annons

Orsaken till den dåliga värdeutvecklingen beror på Länsförsäkringars försiktighet, förklarar Anna-Karin Kask.

– Med börskraschen 2008 valde vi att placera om helt.

Sedan fortsatte den skeptiska inställningen till aktiemarknaden under större delen av 2009. Och det dröjde in i tredje kvartalet innan Länsförsäkringar började med omplaceringar.

– Vi har valt en försiktig strategi efter börsraset och låg kvar i räntebärande de första två kvartalen 2009, säger hon.

Hon berättar att årsbeskedet som skickats ut till kunderna är missvisande.

– En graf visar hur pensionskapitalet är fördelat och cirka 50 procent är placerat i aktier. Men det stämmer inte, eftersom fördelningen sett olika ut under året.

En bidragande orsak till den försiktiga strategin har även varit ombildningen av Länsförsäkringar Liv till ett vinstutdelande aktiebolag, medger Anna-Karin Kask.

– Vi behöver en konsolidering på över 100 procent.

Konsolideringsnivån visar förhållandet mellan tillgångar i ett försäkringsbolag och hur mycket de har lovat att betala ut till sina försäkringstagare. Länsförsäkringars plan var att ombildningen skulle ske redan i januari. Men ansökan, som först fick avslag hos Finansinspektionen, drog ut på tiden. Och i dagsläget finns ingen tidsplan för när ombildningen kan genomföras.

Anna-Karin Kask anser inte att Länsförsäkringar gjort en miss med omplaceringarna under 2009. De har följt en strategi som de trodde på. Och hon tycker at det är viktigt att titta på pensionssparandet under en längre tid.

– Lägger man ihop 2008 och 2009 får man en bra avkastning.

Trots den dåliga värdeutvecklingen för deras traditionella pensionsförsäkringar under 2009 kommer inte avgifterna att justeras.

– Våra administrativa avgifter är lika höga oavsett hur det går på börsen, säger hon.

Mer läsning

Annons