Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att få tag i fyrverkerier till valborgsmässofirandet

/
  • Marknaden för fyrverkerier till Valborg verka minska för varje år. I centrala Östersund finns det bara ett försäljningsställe och av sex affärskedjor utanför centrum som tidigare haft fyrverkerier är det bara två som fortfarande säljer.Foto: Jan Andersson
  • Johan Svensson på Kvantum: Just nu rear vi ut de fyrverkerier som blev kvar från nyår och när det är slutsålt så upphör vi med försäljning av fyrverkerier.  Foto: Henrik Evertsson

Det blir svårare och svårare att få tag i fyrverkerier till Valborg. I centrala Östersund finns det bara ett försäljningsställe och av sex affärskedjor utanför centrum som tidigare haft fyrverkerier är det bara två som fortfarande säljer.

Annons

Marknaden för fyrverkerier till Valborg verkar minska för varje år. Tidigare var sista april den stora högtidsdagen för alla som gillar raketer och smällare, åtminstone i norra delarna av landet. I söder var det fortfarande nyårsafton som gällde. Men sedan smällarna förbjöds har intresset för fyrverkerier mattats betydligt och nu är det nyårsafton som gäller även i våra trakter.

LT ringde runt till olika affärskedjor för att höra om försäljningen av raketer till kvällens majbrasor.

På Coop Forum säger stormarknadschefen Maria Munk att det finns flera anledningar till varför de inte längre har fyrverkerier.

– Största orsaken är att försäljningen gått ner för varje år och efterfrågan har minskat kraftigt. Då tycker vi att det inte finns någon anledning att fortsätta med den sortens varor.

Johan Svensson på Kvantum säger att butiken just nu rear ut det lager av fyrverkerier som blev kvar sedan nyår.

– När partiet är slutsålt kommer vi att sluta med försäljningen av fyrverkerier. Intresset har svalnat. Annat var det när man var ung, då var det sista april som var den stora fyrverkerikvällen under året, säger han.

På Jula säger varhuschefen Johan Kristoffersson att företaget sålde raketer till nyårsafton.

– Det finns ingen efterfrågan till sista april och intresset bli mindre och mindre. Ingen har frågat i butiken efter fyrverkerier vad jag vet.

IXO House i Odenskog går mot strömmen och säljer fyrverkerier till kvällens brasor.

– Visserligen säljer vi mer till nyår, säger Per Ivarsson, men eftersom inte så många andra säljer så är det rätt bra fart på försäljningen här i butiken. Det är mest färdiga paket med blandade raketer som går åt.

Rusta har också slutat med försäljningen till Valborg.

– Det var nog tio år sedan vi sålde fyrverkerier till sista april, säger marknadschefen Lisa Pers-Ohlsen. Då var det största åtgången bland våra butiker i Norrland.

Gustav Grimbe på Ö o B säger att på grund av en miss i planeringen så har inte de heller några fyrverkerier till i kväll.

– Det brukar vi ha i vanliga fall, säger han.

En butik som har fyrverkerier året runt är hobbyboden i centrala Östersund.

– Vi säljer till femtioårsfester och bröllop, men det är klart att det säljs mer till sista april och nyårsafton, säger Maria Jönsson.

Mer läsning

Annons