Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampinfektion stänger ridskola

/
  • Ann-Sofi Känngård Hedvall berättar att Sörbygården stängt ridverksamheten under några veckor efter att hästarna drabbats av ringorm.
Foto: Robert Henriksson

Ridverksamheten på Sörbygården i Grytan utanför Brunflo har tvingats stänga under tre veckor efter att hästarna drabbats av en svampinfektion.

Annons

– Vi är rädda för att folk som kommer hit och rider ska få med sig hem och eventuellt smitta vidare till andra djur. Därför kände vi att det enda rätta var att stänga i några veckor, säger Ann-Sofi Känngård Hedvall som driver Sörbygården.

Hästarna på gården har drabbats av ringorm, en relativt vanlig svampinfektion som kan drabba både djur och människor. Ann-Sofi Känngård Hedvall berättar att hästarna på Sörbygården inte har visat några allvarligare symptom än lindrigt håravfall och skorpbildning. Hon räknar med att infektionen sluttat smitta om en dryg vecka och att verksamheten ska kunna komma igång snart.

– Nästan alla våra hästar har fått det och när de haft det en gång så blir de immuna, säger hon och tror att ridverksamheten ska vara igång redan innan jul.

Sörbygården driver bland annat en ridskola med islandshästar som tar emot tio grupper varje vecka samt turridning på islandshäst.

– Det är tråkigt att vi måste ha stängt nu när det är världscuptävlingar eftersom vi vet av erfarenhet att många vill passa på och rida när de kommer hit i samband med tävlingarna, säger Ann-Sofi Känngård Hedvall.

Mer läsning

Annons