Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse från politiker att bygga fler seniorbostäder

/
  • 400 personer står i kö till seniorboende i Östersunds kommun, men de ansvariga politikerna kunde inte ge besked om att göra speciella satsningar på nybyggen. Foto: Henrik  flygare

Fler än 400 personer i Östersund kommun står i kö till ett seniorboende. Men steget är långt innan behovet uppfylls. Och kommunen verkar inte vilja ta ansvaret för att det byggs.

Annons
LT berättade i början av juli att totalt 421 personer över 55 år i Östersunds kommun står i kö för att få plats i ett så kallat seniorboende.
I fredags bjöd PRO i Östersund kommunpolitikerna till debatt på församlingsgården vid nya kyrkan med rubriken "Vem har ansvaret för att de finns platser för seniorboendet i kommunen?"
– I dag finns inte tillräckligt med tryggt boende för äldre i kommunen; ett tryggt boende som seniorbostäder är, säger PRO:s Lillemor Rüdow.
– Det borde vara på kommunens ansvar att erbjuda seniorboende med närhet till personal. Det ska inte förväxlas med särskilt boende som kräver mer personal, säger Guy Lööf, ombudsman på PRO och med ansvar på boendefrågor.
Från politiskt håll hade dock svaren inget att göra med seniorboende – till att börja med. Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Katarina Nyberg Finn, s, konstaterade att kön till särskilt boende inte är lång – max 45 dagar till ett kommunalt beslut om plats.
– Dessutom bygger vi särskilda boenden. Ett är snart klart i Torvalla och i Hornsberg har brukarna redan flyttat in, säger hon.
Frågan om seniorboende lyftes återigen av PRO-distriktets ordförande, Jöns-Bertil Jönsson:
– Det sägs att det inte är kommunen som har ansvaret utan att privata marknaden och att Östersundsbostäder som ska bygga. När jag pratar med Östersundsbostäder så säger de att de visst kan bygga, bara de får order från Östersunds kommun.
Någon sådan order är inte lagd.
Katarina Nyberg Finn var under debatten dock mer inne på att förbättra redan befintliga lägenheter för äldre.
– Det första vi ska göra är att tillgängligheten till och i lägenheterna blir bättre. Det finns många som "sitter fast" på fjärde våningen utan hiss och med toaletter som är för små.
Bygget av det så kallade punkthuset i Vallhall är ett exempel som Katarina Nyberg Finn lyfter fram som ett bra exempel.
– Men det bygget har överklagats och ligger som ärende hos regeringen.
Katarina Nyberg Finn sa till LT i juni att kommunens politiker kan gå in med ett nytt ägardirektiv som ger en direkt order till Östersundsbostäder där bolaget befalls bygga fler seniorboenden.
– Man får ju hoppas att de själva ska se behovet av sådana bostäder, men gör de inte det, ja då skulle man kunna överväga att driva ett sådant direktiv.

Mer läsning

Annons