Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag krona hotar stort projekt för vindkraft

/

Ett av Sveriges största vindkraftprojekt, SCA:s och norska Statkrafts planerade satsning på vindkraftparker med sammanlagt 450 vind­­- snurror i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner, är i gungning.

Annons

Prislappen angavs ursprungligen till mellan 16–20 miljarder kronor. Den här sortens komponenter tillverkas inte i Sverige och den i dag mycket svaga svenska kronan har fördyrat inköpet av torn, vingar och kraftaggregat med upp emot 15 procent jämfört med när beslutet om satsningen togs.

Affärerna i projektet kommer sannolikt att genomföras i valutan euro som i dag ligger närmare två svenska kronor över ett normalläge på runt nio kronor.

Det förmodat höga inköpspriset i kombination med en sänkt elpris är faktorer som gör det avgörande investeringsbeslutet, aviserat till augusti eller september, till en rejäl glesbygdsrysare.

Hela regionen har sett fram emot både den här och andra vindkraftssatsningar och på SCA i Sundsvall konstaterar ledaren för SCA-/Statkraftsatsningen, Åke Westberg, att ”det här ser inte så bra ut som det gjorde för något år sedan”.

– Vi räknar dock med att ta beslut för eller emot verkställighet så snart alla tillstånd är klara och har vunnit laga kraft.

Projektledningen har träffat, diskuterat och förhandlat med presumtiva komponentleverantörer.

– Vi vet inte vart fallet tar vägen, men vi ska ju inte handla ännu, valutan kan ändra sig och vi ska ju inte betala allt på en gång.

Bland annat den ekonomiska händelseutvecklingen i Baltikum följs med spänning av projektledningen.

– Vi jobbar vidare och vi har just nu inga andra indikationer än att driva projektet vidare, säger Åke Westberg. Men läget är i dag mycket besvärande.

Inom projektet har man givetvis helt klart för sig att den vindkraftiga elproduktionen inte skall börja säljas förrän tidigast två år efter det att igångsättningsbeslutet tagits.

– Det kommer att ta tid både att bygga verken, men ännu längre tid att bygga stora kraftledningar, vägar och annan infrastruktur som krävs.

I vilken av de fyra angivna kommunerna som projektet kommer att inledas är ännu inte beslutat.

– Det beror på tillståndsgivningen, men vi hoppas att första kraftverket skall kunna snurra 2011, säger Westberg.

– I vår planering har vi utgått från att vi bygger 50 verk första året och 100 verk per år de nästkommande fyra åren.

Om projektet går snörrätt kommer byggandet att pågå fram till 2015. Den ekonomiska krisen har faktiskt bidragit till att projektet underlättats. Detta då leveranstiderna på kraftverk kortats och leverantörerna och leverantörerna i skuggan av mindre orderingångar är lättare att handla med.

– Räntan är visserligen låg just nu, men vi vet ännu inte hur lätt det blir att skaffa fram pengar till vårt projekt.

Norska Statkraft är det företag som i stort sett sköter finansieringen av projektet.

– Detta har ingen betydelse i valutaresonemanget eftersom projektet är svenskt och den svenska kronkursen är den som avgör prisnivån.

– Den norska kronans kurs har ingen betydelse i projektet.

Mer läsning

Annons