Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superskola räknar med stora vinster

Hermods AB vill starta ett nytt supergymnasium med 900 elever i Östersund. Bolaget räknar med att skolan ska ge en årlig vinst på drygt 7 miljoner kronor.

Annons

Av de sju bolag som vill starta nya gymnasieskolor i Östersund satsar utbildningsföretaget Hermods högst. Totalt planerar bolaget att kunna ta emot 900 elever på de nio gymnasieprogrammen.

Bolagets vd, Keith Fransson, anser att Östersund är en lämplig ort att etablera en ny gymnasieskola på. Han påpekar att Hermods redan bedriver vuxenutbildning i staden och att Östersund, som enda stora tätort i länet, har ett bra upptagningsområde. Att locka ungdomar tror han inte blir något problem. Däremot är Keith Fransson tveksam till att Hermods ska få Skolinspektionens tillåtelse att starta alla nio gymnasieprogrammen direkt från starten.

– Skulle vi få accept för alla program så är ambition att ta in det elevantal vi har nämnt. Samtidig får vi vara ödmjuka och säga att vi kanske inte har räknat med att få accept på allt i ett första skede.

När skolan är fullt utbyggd räknar Hermods med att kunna ta ut en vinst på drygt 7 miljoner kronor per år. Vinsten kommer i så fall från de kommunala bidrag som alla friskolor har rätt till. Keith Fransson säger att han förstår den debatt som handlar om att vissa friskolor kan ta ut stora vinster från kommunala skattepengar. För Hermods del ska vinsten även täcka år när skolan inte har ett maximalt antal elever.

– Vi måste orka ta tider när det inte går lika bra. Sedan har vi en del centrala kostnader som inte finns med i kalkylen. Vi kan aldrig maximera vinsten på kort sikt och tro att vi ska vara kvar på en ort på lång sikt, säger han.

Mer läsning

Annons