Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superlag ska rädda företag som hamnat i ekonomisk knipa

Den första mars kommer en superlag ska rädda företag som fått kortvariga problem med ekonomin.

Annons

Företag kommer att kunna få anstånd med betalningar hos Skatteverket – i drygt ett år.

– Har man tillfälliga likvida problem kan ett anstånd vara en möjlighet för företagare att klara sig, säger Jonas Grönqvist, rättslig expert på Skatteverket.

Från den första mars så kommer svenska företag att få möjlighet att begära anstånd med betalningar av arbetsgivaravgifter och skatter. Anståndet gäller för två valfria månader mellan februari 2009 och december 2009.

Det är innebörden av ett förslag från regeringen som ska underlätta för landets företagare. På Skatteverket pågår redan arbetet med att se till att man kommer att klara av den anstormning som nu väntas.

– Vi måste snabbt bygga upp en organisation för att kunna hantera de ansökningar som kommer in, konstaterar Jonas Grönqvist.

Han tror att det är framförallt företagare med tillfälliga ekonomiska bekymmer som kommer att söka anstånd med en eller två månaders betalningar av skatter och arbetsgivaravgifter.

– Men det gäller att man sätter sig ner och gör en kalkyl. Man måste räkna på om det här är något som kommer att fungera, säger Jonas Grönqvist.

Hur får man som företagare tag på mer information och blanketter om det här med anstånd?

– Blanketten kommer att läggas ut på Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se) under veckan. Men eftersom det kommer att ta några veckor innan det går att ansöka så råder jag alla företagare att ta det lugnt. Håll koll på Skatteverkets hemsida.

På Svenskt Näringslivs regionkontor i Östersund är man i det stora hela positiv till tanken med anstånd.

– Det är en bra idé, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Men det finns vissa delar med hur anståndet kommer att fungera som hon har ”synpunkter” på.

– Det är en anmärkningsvärt hög ränta. Företag som begär anstånd kommer att få betala åtta procent i ränta och det är mycket mer än vad staten själv betalar i ränta exempelvis. Hade man verkligen velat gynna småföretagare så hade räntan kunnat varit lägre, säger Lisbeth Godin Jonasson.

Som det ser ut i dag kommer företagare att få anstånd med skatter och arbetsgivaravgifter.

– Största bristen är att man inte tagit med momsen i anståndet. Då skulle man verkligen ha hjälpt de mindre företagen som kan ha tillfälliga problem med kassan, säger Lisbeth Godin Jonasson.

Mer läsning

Annons