Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall och Östersund sneglar på varandra

/
  • Anjelica Olovsson har stannat till och blir fotograferad till tävlingen Miss Visit Sundsvall. ”Vinner jag en biljett till gatufesten kommer jag naturligtvis att åka till Sundsvall i sommar, annars blir det förmodligen bara en tur till Birsta någon gång”, säger Anjelica. Foto: Håkan Luthman
  • ”Vi vill att ni ska få ett helhetsgrepp om vad Sundsvall har att erbjuda”, säger Jonny Aliranta.
  • ”Det är kul att de spexar till det lite! Men jag kommer inte att ha några ärenden till Sundsvall i sommar”, säger Niklas Norman som provade att spela ”Guitar hero” på Stjärntorget.

Nu tar Sundsvall sats för att locka Östersundarna till kusten. Det är organisationen Visit Sundsvall som har åkt på en liten turné för att marknadsföra sin kommun och locka turister till stan. Efter stoppet i Östersund uppvaktas Trondheim.

Annons

Det är representanter från näringslivet, hotellen och turistbyrån i Sundsvall som tagit initiativet till satsningen som startat på allvar i år.

– Projektet med att marknadsföra kommunen har funnits länge men det är första gången vi åker utanför länet för att göra reklam för oss på det här sättet, säger Jonny Aliranta från Hotel Knaust.

Att östersundarna redan är duktiga på att besöka Sundsvall spelar ingen roll.

– Många från Östersund kommer till Sundsvall över dagen bara för att handla på Ikea, sedan åker de hem igen. Det skulle vara roligare om ni åkte in till stan och handlade lite i centrum och sov på hotell en natt, säger Jonny Aliranta.

Madeleine Thott, som jobbar på First Hotel Strand i Sundsvall, har också följt med i bussen. Hon står och delar ut turistinformation på Prästgatan.

– Många jämtar åker regelbundet till Birsta. Vi har även många besökare till gatufesten, vi vill genom det här visa att det finns så mycket mer i Sundsvall. Butiker, caféer, restauranger, massor av kultur och inte bara ett casino, säger Medeleine Thott.

Medan Sundsvall tittar åt väst börjar Östersund snegla tillbaka österut.

– Sundsvall och Örnsköldsvik är väldigt intressanta regioner och vi har planer på att göra besök i de kommunerna framöver, säger Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på turistbyrån i Östersund. Framför allt tycker näringslivet att det är intressant att försöka få hit folk från det hållet, tillägger hon.

Men det är i första hand inte sol och bad vi ska locka kustborna hit för.

– Det blir inte inriktat på sommarturism i början, utan vi ska marknadsföra vinterfestivalen i Östersund nästa år, säger Elisabeth Richardsson.

Resor för att marknadsföra kommunen som turistort är däremot inte något nytt.

– Vi har åkt regelbundet till Trondheim i ungefär tio år och vi tror att det ger resultat för turismnäringen i kommunen. Nästa tur vi har inbokad till Trondheim är faktiskt på lördag, säger Elisabeth Richardsson.

Mer läsning

Annons