Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist: Skrindans kapital uppgår till 1,3 miljarder

Fastighetsrörelsen i Maths O Sundqvists bolag Skrindan fortsätter att gå starkt och uthyrningsgraden är hög, 90 procent, vilket stärker bolagets finanser. Det framgår av Skrindans årsredovisning för 2008.

Annons

– Fastighetsförvaltningen, som står för 95 procent av verksamheten, har en hög uthyrningsgrad och ett bra kassaflöde. Det ger AB Skrindan fortsatt god finansiell ställning, säger Maths O Sundqvist i en kommentar till årsbokslutet för 2008.

Kassaflödet är de pengar som kommer in i företaget och enligt Maths O Sundqvist visar årets resultat att vinsten uppgår till drygt 1, 2 miljarder.

– Givetvis är det ett starkt resultat, konstaterar Maths O Sundqvist med hänvisning till att verksamhetsåret präglats av lågkonjunktur och finanskris.

Maths O gjorde förra året mycket stora utförsäljningar av aktier som till betydande del finansierats med lån. Försäljningen gav intäkter på drygt 2,1 miljarder i Skrindan. Den största posten utgjordes av aktier i Hexagon där Sundqvist under lång tid byggde upp ett stort innehav.

Genom aktieförsäljningen minskade skuldbördan i Skrindan. De långa skulderna ligger nu på 8,36 miljarder.

Sedan tillgångar och skulder räknats samman är Skrindans egna kapital är 415 miljoner kronor, enligt årsbokslutet. Det har offentliggjorts inför banken Carnegies planerade pantförsäljning av Skrindan.

Carnegie framhåller att balansräkningen är oreviderad och att Skrindans eget kapital kan vara 343 miljoner kronor lägre med anledning av en tvist.

Skrindans kapital inklusive övervärden i fastigheter uppgår till cirka 1,3 miljarder, hävdar Maths O Sundqvist bestämt.

– De affärer som gjorts efter årsskiftet styrker att värderingarna ligger rätt. Det låga ränteläget genom Riksbankens två sänkningar av reporäntan har naturligtvis påverkat fastighetsvärdena positivt, enligt Maths O Sundqvist.

Han hänvisar till att marknadsvärderingar av fastighetsinnehavet genomfördes den sista december 2008 av värderingsföretagen DTZ och Svefa.

Fastigheterna i skrindan ligger under Skrindan i bolagen Fabös och Norrvidden.

Auktionen av Skrindan är planerad till den 17 mars men kan komma att ställas in. Ett nytt förslag till lösning, som LT skrev om i lördags, föreligger mellan Sundqvist och gamla Carnegie.

Frågan är om statliga Riksgälden går med på den lösning man nu erbjudits istället för en auktion.

Mer läsning

Annons