Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture Bergwall anmäler även till IVO

/

Nu anmäler Sture Bergwall en överläkare vid Östersunds sjukhus också till Inspektionen för vård och omsorg.
Anledningen är att Bergwall låstes in på sluten avdelning i Östersund i en vecka mot sin vilja i samband med ett drogtest.

Annons

Det var i början av september som Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, låstes in på sluten avdelning på psykiatriska kliniken på Östersunds sjukhus i samband med ett drogtest för amfetamin.

En vecka fick Bergwall vara på kliniken innan han släpptes då det visade sig att testet misslyckats – och var de facto negativt.

Efter händelsen så anmäler han nu alltså en läkare på Östersunds sjukhus till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Händelsen har även anmälts till Justitieombudsmannen (JO), som bestämt sig för att ärendet ska utredas.

Sture Bergwall skrevs ut från rättspsykiatriska avdelningen på Säter i april efter att ha blivit frikänd för åtta mord.

När den slutna vården på Säter skulle övergå till öppenvård så ingick det att Bergwall skulle testas för droger när överläkare på Säter, eller den aktuelle överläkaren i Östersund, begärde det.

Testet som gjordes i början av september ska, enligt anmälan till JO, först screenats positivt för amfetamin och Bergwall blev ombedd att återvända till sjukhuset samma dag i väntan på att testerna skulle verifieras i Umeå. Där blev han sedan inlåst i en vecka.

Enligt anmälan ska en kemist på Östersunds sjukhus ha meddelat den anmälda läkaren att ett positivt screeningresultat vid drogtester inte ska ses som positiva i förhållande till patienten innan det är verifierat.

Mer läsning

Annons