Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentförslag hjälper kommunen

Bygg ett järnvägsspår från Lugnvik till soptippen i Gräfsåsen för att minska koldioxidutsläppen, föreslår en grupp studenter på Mittuniversitetet.

Östersunds kommun säger nej, men kan genom medborgarförslaget ha hittat andra miljösparande lösningar.

Annons

En grupp studenter på Mittuniversitetet har lagt ner mycket arbete med att titta närmare på hur avfallstransporterna skulle kunna bli mer miljöeffektiva i Östersund.

I ett medborgarförslag föreslår studenterna att Östersunds kommun bygger en järnväg från Lugnvik till avfallsanläggningen i Gräfsåsen. Ekonomiska och geografiska uträkningar har också följt med förslaget som underlag – allt för att minska koldioxidutsläppen i stan.

Miljö- och samhällsnämnden sade dock nej till förslaget under onsdagens sammanträde. Bland annat med hänvisning till att utbyggnaden, enligt banverket, skulle komma att kosta över en halv miljard kronor.

Däremot får kommunens utförarstyrelse i uppdrag att titta på andra lösningar

”Ett sannolikt mer kostnadseffektivt förslag än att bygga järnväg är att köra de berörda avfallsfraktionerna med lastbilar inom Östersunds kommun och omlasta avfallet till tåg exempelvis vid kommunens omlastningsstation i Lugnvik”, skriver tjänstemännen vilket politikerna också beslutade.

Ytterligare ett alternativ är att köra sopbilar på Flexiwaggon till Sundsvall.

”Flexiwaggons system transporterar lastbilarna på tåg genom att de själva kör upp på vagnen. Varje enskild vagnände kan vridas till höger och vänster om spåret. Hela tågsättet kan därmed lastas och lossas samtidigt vilket ger korta stopptider”, påpekar tjänstemännen.

Mer läsning

Annons