Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter ska få oss att minska energiförbrukningen

/
  • Sarah Zetterberg, en av två ansvariga för projektet, berättar att intresset från näringslivet är stort.
  • Något av det som behövs för ett bra slutresultat.
  • Arbetet kommer att pågå hela natten innan uppdraget ska vara slutfört på lördagen. Därför gäller det att ladda upp.– Jag undrar hur vi mår imorgon, skrattar Natanya Noterius, tv i bild.
  • Hur ska man få privatpersoner att leva mer energisnålt. Det uppdraget hade team
  • Elever på Mittuniversitet deltar i helgen i Kreativ 24. Ett projekt som går ut på att studenterna utför uppdrag åt näringslivet. På 24 timmar ska de komma med ett resultat på sitt arbete.

Hur ska energiförbrukningen minska bland privatpersoner?

Det är en fråga som är föremål för ständig forskning. I går fick studenter på Mittuniversitet i uppdrag av näringslivet att bidra med en lösning.

Annons

Det hela handlar om ett projekt kallat Kreativ 24, där studenter på Mittuniversitet får lösa uppdrag åt näringslivet. Tidsaspekten är den svåra delen; resultatet ska visas upp efter 24 timmar. Årets andra upplaga av eventet hade två uppdragsgivare i Jämtkraft och 65+.

– Jämtkrafts uppdrag gick ut på att komma med lösningar på hur man kan minska elförbrukningen i hemmen, berättar Sarah Zetterberg, en av två ansvariga för projektet.

– 65+ ville ha reda på hur man kan använda pensionärers arbetskraft bättre, när det gäller dom som fortfarande känner en stor vilja att fortsätta jobba, fortsätter Zetterberg.

20 studenter från Östersund, Sundsvall och Trondheim blev uppdelade i fyra grupper.

Strax efter två på fredagseftermiddagen var studenterna inne som bäst i den första fasen – att göra en marknadsundersökning.

Team "Kip on" arbetade med det första uppdraget och hade laddat upp med diverse tilltugg för att klara utmaningen.

– Vi har energidrycker, godis och allt möjligt. Vi kommer att jobba på hela natten, så jag undrar hur vi mår imorgon, skrattar Natanya Noterius, som går psykologlinjen i Östersund.

De fyra övriga gruppen i kommer från både olika skolor och utbildningar.

Från Trondheim deltog en maskiningenjörsstudent.

– Jättekul att få komma hit och jobba med svenska studenter, tycker Per Christian Munkhaug.

Aktualiteten i uppdraget hade lockat samtliga i gruppen.

– Det pågår ju mycket diskussioner kring klimatförändringar och även med tanke på den senaste vintern, så känns det väldigt aktuellt, säger Oscar Wahlund.

Alla i gruppen hade ändå olika ingångar i frågan, beroende på vilken utbildning de går.

Natanya Noterius menar att:

– Det är ett jättebra tillfälle att få studera ett gruppsamarbete, samtidigt som det finns psykologiska delar i hur man får människor att försöka dra ned på energiförbrukningen.

På lördagskvällen kommer grupperna att få visa upp sitt resultat för uppdragsgivarna. Det sker med bankett på Arctura i Östersund.

Mer läsning

Annons