Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter samlar kläder till hemlösa

/
  • Sören Nilsson tycker att fler borde engagera sig och försöka göra skillnad för samhällets svagaste grupper.
  • Linus Eriksson visar upp en tröja som en student skänkt till klädinsamlingen för till förmån för Östersunds hemlösa.
  • Linus Eriksson och Sören Nilsson går igenom kläderna som studenter vid Mittuniversitet skänkt till hemlösa.Foto: Ulrika Andersson

Studentkåren i Östersund höll på tisdagen en kläd- insamling för hemlösa.

Annons

Jackor, tröjor och jeans samlades in på Campus till förmån för dem som bäst behöver varma kläder.

Det var när studenterna på socionomprogrammet kom i kontakt med kyrkans dagverksamhet för hemlösa som idén uppstod. Eva Jemn, präst på Gamla Kyrkan, uttryckte att de hemlösa i Östersund har ett stort behov av varma kläder.

– Så vi tänkte att vi och de andra studenterna kan göra en liten insats, säger Mikael Rosman som studerar andra terminen på socionomprogrammet.

Det var inte alls svårt att hitta frivilliga i klassen som ville vara med och organi sera en insamling.

– Det är en liten uppoffring att göra för att kunna hjälpa andra, säger Mikael Rosman.

I de hemlösas vardag finns ett glapp mellan den tid då dagverksamheten stänger och härbärget öppnar. Det är då det behövs varma kläder. Framförallt är det jackor, tröjor och jeans som studenterna har lämnat in.

– Det har varit en bra respons. Vi sökte hela och rena kläder och det vi har fått har varit av bra kvalité. De kommer säkert väl till användning, säger Mikael Rosman.

Insamlingsdagen blev finalen på ett elevarbete som socionomstudenterna har gjort. Ju mer de lärt sig om hemlöshetsfrågan desto mer engagerade har de blivit i ämnet. Mikael Rosman tycker att det är allt mer viktigt att vanliga människor engagerar sig för samhällets utsatta grupper. Särskilt i tuffa tider.

– Säkert kommer fler att bli hemlösa när arbetslösheten stiger, säger Sören Nilsson, som också studerar på socionomprogrammet.

Socionomstudenterna tycker att hemlöshetsfrågan handlar om etik och moral, vad samhället väljer att prioritera. Därför är de upprörda över förslaget att lägga ned kommunens värmestuga för hemlösa.

– Har vi råd att bygga om torget för ett antal miljoner, har vi då ha mage att inte göra allt vi kan för de hemlösa, frågar sig Sören Nilsson.

– Vi hoppas att det här kan bli någonting vi gör varje vinter i framtiden, säger Mikael Rosman.

Mer läsning

Annons