Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentbostäder på F4 får grönt ljus av kommunen

/

Östersunds kommun har ändrat översiktsplanen för exploateringen av gamla F4. Nu ges grönt ljus för studentbostäder. Bra, men långt bort, tycker studentkåren.

Annons

LT har tidigare under året berättat om Östersunds kommuns stora planer på att öppna upp och exploatera det gamla flygflottiljområdet F4 för allmänheten. Tanken är inte att det ska byggas en massa nya hus där, utan främst ska det användas för rekreation.

Bland annat är planen att Kungsgården byggs om till ett turistkomplex, där gården blir ett centrum för ett slags turistkomplex med stugor, restaurang, café och andra aktivitetsytor.

Runt hela ön ska en strandpromenad anläggas och på vintrarna ska isen på Kungsgårdsviken kunna användas till olika issporter.

När det gäller själva flottiljområdet ska det fortsätta utvecklas som arbetsplats för en rad verksamheter, dock inte för någon tyngre industri.

Om några nya byggnader förs upp där ska ta hänsyn till utsikt och följa den höjd som redan befintliga fastigheter har.

Nu aviserar dock kommunen en ändring i översiktsplanen och det gäller möjligheten till boende för studenter på korta eller längre utbildningar.

– Det är rimligt att kunna nyttja de bostäder som redan finns där, säger AnnSofie Andersson (S) kommunalråd i Östersund.

– De värnpliktiga bodde ju där tidigare när de gjorde sin militära utbildning och då känns det som ett resursslöseri om vi inte kan nyttja dem för civila utbildningar, säger hon.

Tanken är att det inte ska behöva byggas några nya hus – utan de befintliga ska kunna erbjudas för någon av de tio utbildningsföretag som bedriver kursverksamhet med korta eller längre utbildningar i Östersund, eller i någon form av turistiskt boende, förklarar hon.

Studenterna vid Mittuniversitetet kan vara tänkbara hyresgäster. Och på studentkåren är vice ordförande Johan Liljeholm försiktigt positiv till kommunens förslag.

– Det är ett jättebra initiativ, för det behövs mer studentbostäder i Östersund, säger han.

Höstens studenter har alla lyckats få tag på en sängplats och fått tak över huvudet, men flera av dem har fått acceptera tillfälligt boende och andra nödlösningar.

Avståndet från stan och ut till F4 ser han dock som ett orostecken.

– Det jag ser som ett problem är hur man löser det med lokaltrafiken och får till bra förbindelser dit ut, säger Johan Liljeholm.

– Sen beror det även på hur bostäderna kommer att se ut, säger han.

Permanent boende på F4-området säger den översiktsplanen nej till.

Permanent boende anses inte lämpligt eftersom bullernivåerna blir höga från Åre Östersunds flygplats som ligger granne med gamla F4.

Tanken är att översiktsplanen ska antas av kommunfullmäktige i januari 2010. Därefter påbörjas arbetet med detaljplanen.

Mer läsning

Annons