Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntade i larm - riskerar jobbet

En undersköterska i Östersunds kommun har stängts av från sitt arbete på ett särskilt boende i kommunen.

Detta efter att ha nonchalerat ett larm från en boende.

Annons

Händelsen har nu anmälts av kommunen, enligt lex Sarah, till Socialstyrelsen.

Den boende, som ramlat och slagit sig blodig i huvudet, fick vänta i 40 minuter innan larmet kontrollerades.

"Det går inte att springa och svara på alla larm som kommer", har undersköterskan sagt som en förklaring eftersom den boende ofta är uppe och går på toaletten.

Nu var det nattpersonalen som hittade den boende utanför lägenheten blodig i huvudet. De larmade ambulans och den boende skickades till sjukhuset.

En utredning inleddes där både fack och arbetsgivare var inblandade och de kom överens om att stänga av undersköterskan från jobbet.

I rapporten beskrivs en körig natt. Undersköterskan säger att hon varit inne hos den boende fem minuter innan larmet gick och då låg den boende i sin säng och sov gott.

Men eftersom det handlade om ett så kallat mattlarm säger undersköterskan i efterhand att hon kanske borde ha kontaktat någon annan som kunde svara på larmet eftersom hon själv var upptagen med en annan boende.

Bedömningen är att den boende har blivit utsatt för ett allvarligt missförhållande i form av brister i tillsynen och ovärdigt bemötande eftersom inte undersköterskan besvarade eller vidtog åtgärder då det larmades från mattlarmet.

Den boende har blivit utsatt för onödigt lidande och behov av sjukvård med transport till sjukhuset.

Enligt vård- och omsorgsnämndens kvalitetskrav ska larm hos brukare på särskilt boende besvaras omgående och åtgärdas omgående eller efter högst 15 minuter.

"Det är anmärkningsvärt och nonchalant att undersköterskan inte vidtog några åtgärder i samband med att mattlarm utlöstes. Med tanke på tidigare utredning, enligt lex Sarah 2008, som undersköterskan också var inblandad i borde hon ha visat ett större ansvarstagande i den uppkomna situationen.

Av utredningen med tillhörande dokumentation framgår att undersköterskan inte är lämplig att arbeta som undersköterskan nattetid då hon inte fullgör sitt uppdrag och det åtagande som krävs", skriver kommunen.

Under mars månad ska arbetsgivare och fack träffas för att bestämma vilka åtgärder som ska vidtas vad gäller undersköterskans anställningsförhållande.

Mer läsning

Annons