Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strukturfonderna kan minskas med miljardbelopp

1,5 miljard mindre i stöd från de så kallade strukturfonderna.

Det kan bli verklighet när regeringen vill minska budgeten för sammanhållningspolitiken inom EU.

Annons

Den svenska regeringens EU-politik riskerar alltså att sänka stödet till den här regionen med miljardbelopp.

Under onsdagen var regionrådet Robert Uitto (S) tillsammans med representanter från övriga Sverige på ett möte med Sveriges kommuner och landsting där den framtida sammanhållningspolitiken inom EU diskuterades.

Sammanhållningspolitiken handlar om hur EU ska bedriva sin regionalpolitik gentemot medlemsstater och regioner. Därför anser regionerna att det är viktigt att kunna påverka den kommande politiken.

– Vi har väldigt speciella förutsättningar, men också möjligheter med gleshet i befolkningen, låg befolkningsmängd, kallt klimat och långa avstånd, säger Robert Uitto. Faktorer som påverkar boende, inflyttning, attraktion och företagsklimat i både positiv och negativ riktning.

Men nu har den svenska regeringen sagt att de anser att budgeten för EU:s sammanhållningspolitik ska minskas och att enbart de mest utsatta bör kunna ta del av den.

– Vi slåss för att regeringen måste ändra sitt ställningstagande och återföra makten till EU att fördela på liknande sätt som man gjort innevarande programperiod.

– Det som först kommer att stryka på foten vid en bantning av EU:s budget är just strukturfonderna som de senaste åren rejält minskat lågkonjunkturen, ökat antal företag och arbetstillfällen i just Jämtlands- och Västernorrlands län, inte minst inom turismområdet och infrastruktur.

Robert Uitto är mycket kritisk och anser att regeringen lurat dem och invaggat dem i tron att de ska stötta sammanhållningspolitiken även fortsättningsvis.

– Regeringen riskerar att fälla glesbygdens förutsättningar rejält genom detta, säger han vidare. De mörkar rejält i sin hållning till hur glest befolkade områden av vårt land ska utvecklas. Dessutom ändrar regeringen i sina kriterier kring EU:s samlade mål. Där omvandlar man målet mot fattigdom till ett svenskt mål mot arbetslöshet.

Lite konspiratoriskt säger Robert Uitto att han anar att bakgrunden är att det är lättare att justera statistik kring arbetslöshet med korta insatser i jämförelse med pinsamt ökande siffror om fattigdom bland barn i vårt land.

Mer läsning

Annons