Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressigt terminsslut för treorna

/
  • Historielektion och början på en större inlämningsuppgift för samhällsklassen SPMT07.
  • Många är stressade men Qiaoqiao Höglund tar det hela med ro. Hon säger att hennes resultat säkert skulle försämras om hon kände en större press att prestera i skolan.
  • Karolina Norström berättar att många elever är stressade och att tredje året ofta innebär en större press än de föregående gymnasieåren. Foto: Henrik Flygare

Sista gymnasieåret är tufft för många. Flera av eleverna i klassen SPMT07 känner stress inför alla uppgifter som ska klaras av innan juluppehållet.

Annons

Förhoppningsvis blir våren lättare. En del har redan börjat räkna ner.
LT följer eleverna i samhällsklassen SPMT07 under deras sista gymnasieår på Wargentinsskolan. Nu närmar sig höstterminen sitt slut och tempot höjs.

Klockan är 13.10 och klassen samlas för en historielektion i sal G 205 på Wargentinsskolan i Östersund. Ett större inlämningsarbete har nyligen inletts. Ämnet är konflikter och kriser under 1900-talet där eleverna bland annat ska analysera valfri krishändelse och ta reda på vilka konsekvenser den lett till på lång och kort sikt.

Arbetet sker individuellt och eleverna får relativt fritt disponera tiden fram till inlämningsdagen ett par veckor före julafton.

Uppgiften är bara en av flera som eleverna under de sista intensiva veckorna på terminen ska hinna färdigt. Och mycket står på spel. I flera ämnen kommer de slutgiltiga betygen att sättas redan den här terminen.

– Jag tycker att det går ganska trögt just nu. Det är väldigt mycket som ska hinnas med innan jul och det krävs mycket jobb hemifrån som tar energi, säger Johanna Eriksson och konstaterar att hon inte har så mycket fritid för tillfället.

– Skulle man välja att göra något annat än att plugga en helg så får man mer att göra veckan efter. Det känns som det kostar mer än det är värt.

Både hon och Karolina Norström tycker att det hittills varit tuffare under tredje året än de två tidigare gymnasieåren.

– Det är rätt många som känner stress just nu. Jag tycker att det är mer att göra än i tvåan för man vill prestera bättre, säger Karolina som siktar på höga betyg för att ha ett bra utgångsläge inför framtiden.

Qiaoqiao Höglund håller med om att många är stressade just nu men själv försöker hon ha distans till alla krav som ställs.

– Det är ingen idé att stressa upp sig. Om jag skulle göra det så är jag säker på att det skulle påverka mitt resultat negativt, säger hon och fortsätter:

– Man måste försöka blanda vardagen med roliga grejer. Träning är ett sätt att få stressen att släppa.

Johanna Eriksson hoppas i alla fall att pressen ska släppa något under vårterminen.

– Just nu räknar man dagarna till studenten. I måndags var det 200, säger hon.

Mer läsning

Annons