Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejkvilliga byggjobbare beredda att gå i konflikt

/
 • – Stridsviljan är god, säger Göran Jonsson som är lagbas på bygget av Ica Maxi i Östersund där byggjobbarna är uttagna om strejken blir av.Foto: Ulrika Andersson
 • Ackordslön har stort stöd bland byggjobbarna och Daniel Oscarsson är en av de som vill ha den kvar.Foto: Ulrika Andersson
 • Foto: Ulrika Andersson
 • Ackordslön har stort stöd bland byggjobbarna och Daniel Oscarsson är en av de som vill ha den kvar.                    Foto: Ulrika Andersson
 • Bygget av Ica Maxi på Stadsdel Norr kommer att stanna av om det blir strejk efter den 15 april.

Byggnadsarbetarna på Ica Maxi i Östersund tillhör de som tas ut i konflikt om inte parterna kommer överens före den 15 april.

Annons

– Strejkvilja finns och den är god, säger Göran Jonsson som är lagbas på Ica Maxibygget när han samtalar med LT under tiden som betonggjutning av golv pågår utanför platskontoret.

Sammanlagt är 41 byggnadsarbetare på fem arbetsplatser i länet varslade om konflikten bryter ut.

Det handlar inte om en lönekonflikt i första hand. Men det finns ett flertal avtalsdelar som parterna inte är överens om och frågan om det ska vara månadslön eller ackordslön finns med i bilden. Arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier har ifrågasatt prestationslönen.

– Vi vill ha kvar ackordslönen. Det är enda sättet för oss att påverka lönen. Skogen är ett exempel på att man halkat efter sedan det blev månadslön, säger Göran Jonsson.

Att det varslas om strejk under pågående lågkonjunktur hur ser ni på det?

– Tror inte det har någon betydelse. Det här varslet hade kommit ändå eftersom det legat och pyrt länge, säger Göran Jonsson.

Prestationslönen har stort stöd bland byggjobbarna.

– Jag känner att den ska vara kvar eftersom det går att påverka lönen själv då, säger Daniel Oscarsson som kör en minidumper med betong på området.

Från byggarbetsgivarna anser man att facket inte kunde ha valt en sämre tidpunkt för det nu lagda varslet.

– Den enda rimliga lösningen, som i alla fall gör att vi undviker en strejk med katastrofala kostnader i såväl produktionsbortfall som förbrukat förtroende för sektorn, är att vi backar tillbaka till medlarnas förslag, säger Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Enligt honom behöver egentligen hela avtalskonstruktionen på byggområdet reformeras och förenklas. Medlarbudet innebär en kompromiss som byggarbetsgivarna kan acceptera.

Enligt Byggnads lade man till några smärre justeringar i medlarbudet, som uppges vara positiva både för Byggnads och arbetsgivarna. Men det nobbade arbetsgivarna.

Byggnads hävdar också att i stället för att diskutera ordning och reda har arbetsgivarna fört in frågor om löneformer och förändrad maktbalans mellan parterna.

Mer läsning

Annons