Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk – ett hårt slag för en liten handlare

En strejk under påskhelgen kan få stora konsekvenser för de handlare som drabbas. Det tror Mats Johansson butiksägare Ica matmästar’n i Östersund.

Annons

Påsken är en av våra största mathelger. Det märks naturligtvis inom dagligvaruhandeln då försäljningen ökar rejält under påskveckan. Enligt Handelns utredningsinstitut ligger försäljningen ungefär 20 procent högre under påskveckan än en genomsnittlig vecka. Och skärtorsdagen är den dag då folk handlar allra mest.

– Påsken är jättestor för oss. Om man ser bara till helghandeln så är den lika viktig som julen, säger Mats Johansson på Ica matmästar’n.

För en liten butik som den Mats Johansson driver skulle en eventuell strejk kunna få stora konsekvenser.

– Det skulle slå väldigt hårt för oss. Vi snackar väl inte om konkurs men en stängning på en vecka skulle kunna göra att hela året var förstört. Vi jobbar med så små marginaler och kan sitta illa till om vi tappar en viktig helg.

Mats Johansson tror att en större butik skulle klara en strejk bättre än en liten. För Ica matmästar’ns del skulle en strejk förmodligen innebära att kunderna valde att åka någon annanstans för att göra sina inköp. Mats Johansson tror nämligen inte att kunderna skulle att bunkra mat inför påsken.

– En strejk skulle ju snedvrida konkurrensen om bara några butiker drabbades. Kunderna letar ju i så fall nya inköpsställen och det kan ta lång tid och bli dyrt att få tillbaka en kund, säger han.

Mer läsning

Annons