Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandvillan – en trygg punkt

/
  • Olivia Östman är teamchef på det nya HVB-hemmet Strandvillan på Frösön. Hon tror att kommunen kommer att spara pengar genom att ha fler ungdomar placerade på hemmaplan.
  • Förra veckan flyttade de första boende in i Strandvillan. In i det sista jobbade personalen med att fixa i ordning rummen.  Foto: Per nilson
  • Strandvillan är pampig i sin utformning med högt till tak och fina snickerier.
  • De renoverade rummen och nya möblerna väntade på de första boende.
  • Från och med förra veckan tjänar den gamla läkarbostaden på Frösön som boende åt ungdomar med problem.
  • Olivia Östman, teamchef på nyöppnade HVB-hemmet Strandvillan.
  • Olivia Östman är teamchef på det nya HVB-hemmet Strandvillan på Frösön. Hon tror att kommunen kommer att spara pengar genom att ha fler ungdomar placerade på hemmaplan.

Östersunds kommun har startat sitt första HVB-hem för ungdomar i åldrarna 16 till 24 år. Genom att ge vård och stöd på hemmaplan hoppas kommunen spara pengar men samtidigt ge de unga bra förutsättningar att klara av tillvaron efter vistelsen på hemmet.

Annons

Den pampiga Strandvillan på Frösön har tidigare tjänat som läkarbostad och behandlingshem för patienter inom landstingets psykiatri. Men från och med förra veckan så har det anrika huset fått en ny funktion. Socialtjänsten i Östersunds kommun har startat ett HVB-hem som kan ta emot upp till åtta boende med olika typer av missbruks- eller sociala problem.

Olivia Östman är teamchef och på-plats-ansvarig för verksamheten i Strandvillan. Hon säger att en av de viktigaste uppgifterna är att skapa en fast tillvaro för de boende.

– De som kommer till oss har ofta ett stort behov av struktur och rutiner i sina liv. De har någon problematik som gör att de inte kan bo hemma hos sina föräldrar eller på egen hand. En strukturerad tillvaro kan vara nödvändigt för att må bra och orka med.

HVB-hemmet Strandvillan ska, förutom att vara en trygg punkt i tillvaron för de boende, även samarbeta med andra institutioner i samhället. Det kan handla om insatser inom psykiatrin för de boende eller behandling av ett missbruk. Strandvillan kan också ha kontakter med skolvärlden så att de boende kan få en fungerande utbildning.

Östersunds kommun har tidigare i stor utsträckning placerat ungdomar med problem utanför kommunens gränser. Ibland är det en nödvändig lösning för att personen ska kunna komma bort från en dålig miljö. Men det är inte alltid den bästa lösningen anser Olivia Östman.

– Jag tror att man kan förkorta placeringarna om man bor på hemmaplan och parallellt kan jobba med olika lösningar för hur det ska fungera när man flyttar från boendet. Har man haft en extern placering utanför kommunen så kanske det inte är lika lätt att komma tillbaka.

Strandvillan tar emot både tjejer och killar och de boende kan antingen vara där av fri vilja eller tvingade att bo där efter ett beslut enligt lagen om vård av unga. Men Strandvillan är inget permanent eller långsiktigt boende.

– Vi kommer hela tiden att jobba för att det blir en så kort placering som möjligt och att ungdomen så snabbt som möjligt kan etablera sig i den miljö han eller hon har som målsättning att nå, säger Olivia Östman.

Mer läsning

Annons