Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stråk av Gnosjöanda går genom länet

Gnosjöandan är ett begrepp som förknippas med driftighet och små- företagaranda. De här banden sträcker sig även till Härjedalen och Jämtland, visar en ny rapport.

Annons

Det är nationalekonomerna Martin Andersson och Johan Klaesson som har gett sig ut för att leta efter andra kommuner i Sverige som också representerar denna anda.

Den gröna och liberala tankesmedjan Fores ligger bakom projektet och resultatet har sammanställts i skriften Här finns Gnosjöandan i Sverige.

Kännetecken för denna anda går att finna även i 37 andra svenska kommuner.

De återfinns särskilt i Kronobergs län och Västergötland, men även i Östergötland och dessutom i ett band som sträcker sig från Siljan och norrut mot Härjedalen och Jämtland, skriver Borås Tidning som tagit del av rapporten.

Den mest betydelsefulla faktorn bakom ett blomstrande företagsklimat är i själva verket ett gott lokalt samarbete företag emellan.

Den amerikanske statsvetaren Robert Putnam, som kommenterat rapporten, bedömer att det här kan kokas ner till något som han kallar socialt kapital och bottnar i den lokala förankringen.

Företagare som hjälps åt och samarbetar framstår som förebilder för varandra och när de kan lita på varandra bildas en god grund.

Mer läsning

Annons