Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stortorget blev som jag drömde om”

/
  • Både Vesa Honkonen och Göte Murén, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är stolta över ”sitt” torg.

– Jag är stolt över att Östersund vågade och Stortorget blev precis som jag drömde om, säger arkitekten bakom verket Vesa Honkonen.

Annons

– Jag tror att när lite belysning träffar den gyllene ytan kommer det att bli en positiv överraskning.

I går besökte arkitekten, Vesa Honkonen från Helsingfors, som numera även är professor i möbeldesign på Konstfack, Östersund.

Det är han som är mannen bakom det nya Stortorget eller Gyllene torget, som han tror det kommer att bli så småningom.

– Allt började 2004 som en liten dröm om att göra något på torget och det är märkligt att känna att det blev som vi drömde om. Men det finns mycket kvar att göra, en hel del små detaljer och så ska belysningen till.

Han konstaterar att den jämtländska skiffern i stället för den föreslagna finska graniten gör sig mycket bra och nu handlar det om att ge torget tid.

Kritiken mot att de gula stenarna är så olika tar Vesa Honkonen med ro. Om det blir ett ”Messmörstorg” eller ”Ett gyllene torg” får tiden visa.

– Stenarna får gärna vara olika, men det är bäst att vänta tills allt är färdigt. Men jag tycker att tillverkarna har lyckats väldigt bra. Teamet har överträffat allt.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Göte Murén fanns naturligtvis med på torget och han känner sig enormt stolt i dag.

– Efter att ha fått utstå mycket kritik får jag i dag mycket ryggdunkar från folk som tycker att torget blir bra. Men det var jobbigt när konjunkturen vek och Östersundsborna kallade torget för den ”Murénska gropen”.

– Men vi gjorde jobbet i lågkonjunktur med jämtländska produkter och med lokala företag.

Den 23 oktober ska det nya torget invigas. De gula stenarna kommer att lysa året om eftersom de värms upp med värmeslingor vintertid. Det grå skiffret från Offerdal kommer att vara en kall yta med plats för olika vinteraktiviteter.

Vesa Honkonen kommer att vara en självklar gäst vid invigningen.

– Jag var till Östersund i maj första gången sedan de börjat bygga och såg hur de gula stenarna tog sig ut, säger han. Nu har torget tagit form i den riktning som det var tänkt.

– Det är synd att inte alla är nöjda med torget, men är 80 procent nöjd är jag det med.

 

Mer läsning

Annons