Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse när ungdomsarbetslösheten stod i centrum

/
  • Mikaela Berglund vill helst jobba inom handel eller turism.  På måndagen besökte hon rekryteringsmässan.”Plugga kan bli aktuellt om något år, jag skulle vilja jobba lite först”, säger hon.Mikaela fick bland annat tips om ett gruppboende som behöver vikarier.Foto: ulrika andersson
  • Louise Willmer arbetar med rekrytering på Östersunds kommun. Just nu söker kommunen bland annat ett antal förskollärare, lärare och studievägledare. Hon visar en lista på sökbara jobb hos dem. ”Östersunds kommun är en stor arbetsgivare, vi har 400 olika yrken inom kommunen. Inom den närmaste tioårsperioden kommer vi att behöva anställa cirka 4 000 personer, det är många 40-talister som går i pension”, säger Louise Wilmer. Foto: ulrika andersson
  • Taxi Östersund var också med på rekryteringsmässan. ”Vi har ett 20-tal taxiföretag inom Taxi Östersund och kör både i Åre och Östersund. Vi behöver alltid chaufförer, säger Jesper Odehem.

Ungdomsarbetslösheten i Östersunds kommun har fördubblats det senaste året. I går hade Arbetsförmedlingen rekryteringsmässa och organisationen Företagarna Jämtland/Härjedalen hade ett möte med ungdomar, politiker och företagare på Tingshuset.

Annons

Johan Tegnhed, sektionschef på Arbetsförmedlingen, fanns på plats på rekryteringsträffen på förmiddagen och på Tingshuset på eftermiddagen.

14 procent av de arbetslösa, som är inskriva på arbetsförmedlingen i Östersunds kommun, är ungdomar mellan 16 och 24 år.

– Det är en fördubbling från september förra året. I maj ifjol såg vi det som att vi hade en låg arbetslöshet men sedan small det bara till.

– Det var ingen då som såg den här lågkonjunkturen komma och ingen trodde att den skulle bli så djup, säger Johan Tegnhed.

Han berättar att tendensen, med en fördubbling av ungdomsarbetslösheten, gäller i hela riket.

– Men det finns kommuner som har det sämre, till exempel Strömsund och Ragunda, där har arbetslösheten tredubblats.

Ungdomar är de som drabbas värst i långkonjunktur berättar Johan Tenghed.

– De har aldrig hunnit få fotfäste på arbetsmarknaden, säger han.

Men enligt honom är det inte helt nattsvart på arbetsmarknaden.

– Under september månad lämnade också 918 personer Arbetsförmedlingen i Östersund för arbete, inom de första 90 dagarna av arbetslöshet. Av dem var 26 procent ungdomar. Det finns en viss rörlighet på arbetsmarknaden. Det finns jobb att få, säger Johan Tegnhed.

En kort stund efter att Arbetsförmedlingen i Östersunds slog upp portarna till rekryteringsmässan var foajén fylld med arbetssökande i olika åldrar.

Mikaela Berglund är en av besökarna. Hon tog studenten i våras och har haft lite extrajobb under sommaren. Hon stannade till vid Östersund kommuns monter. Resultatet blev en liten gul lapp med ett telefonnummer till en potentiell arbetsplats.

– Det är ett gruppboende som visst behöver vikarier. Jag har haft sommarjobb inom vården tidigare så det kanske blir bra. Jag kommer absolut att ringa, säger Mikaela Berglund.

Hon är också intresserad av arbete i grannlandet Norge.

– Jag ska gå på en information om jobb i Norge senare idag, säger Mikaela Berglund.

Taxi Östersund, Svenska dagbladet och Östersunds kommun var några av arbetsgivarna som fanns representerade under rekryteringsmässan.

Under måndagen fokuserades det också på arbete på Gamla Tingshuset i Östersund.

Organisationen Företagarna Jämtland Härjedalen vill lyfta ungdomar och utanförskapet i arbetsmarknaden genom att anordna en träff mellan företagare, ungdomar, skola, politiker och Arbetsförmedlingen. Rummet som var till förfogande i Gamla Tingshuset var fullt.

– Vi tror att långkonjunkturen nått botten och börjat vända uppåt. Nu måste vi ta hand om ungdomarna och fånga upp dem så att de stannar kvar här, säger Åsa Bergström Schahine, regionchef för Företagarna.

– Vi måste lära oss och bli bättre på att ta vara på ungdomarna trots att de inte har en stor erfarenhet från arbetslivet, säger hon.

Ett förslag som kom fram i diskussonen under eftermiddagen var att ordna speedmatchmaking, att många företagare och arbetslösa träffas en dag för att få en första kontakt, samt att ha mentorskap mellan arbetslösa och företagare/företagarvänner.

Ungdomarna önskade också att i skolan få hjälp med förberedelserna inför att skoltiden är slut, till exempel få lära sig att söka jobb och hur man kontaktar företag.

Mer läsning

Annons