Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för att bli beredskapspolis

I dagsläget finns 39 beredskapspoliser i Jämtlands län. Nu håller polismyndigheten på att rekrytera ytterligare 20 stycken. Intresset är stort. Drygt 130 personer har sökt tjänsterna.

Annons

– Det är första gången vi rekryterar. Tidigare har det skötts genom försvaret eftersom det var ett krav att man ska ha gjort värnplikten för att kunna bli beredskapspolis. Det kravet är borttaget, säger Jenny Berglund, som ansvarig för rekryteringen av beredskapspoliser i länet.

En beredskapspolis har samma utrustning, vapen och befogenheter som en polis men jobbar under ledning av en yrkespolis som bestämmer vad de får göra och inte i olika situationer.

– De har i princip samma befogenheter som en polisman har, men de gör inget på eget bevåg.

– Kraven vi har är bland annat att man ska vara ostraffad, vara svensk medborgare, ha b-körkort, god fysik och god rättsuppfattning, säger Jenny Berglund.

En beredskapspolis får fem veckors utbildning och repetition vart annat år.

– Utbildningen innehåller bland annat mycket juridik, skytte och psykologi.

– Det görs också olika tester, till exempel fysövningar, i utbildningen. Om man inte klarar det så kan man inte fortsätta.

Att vara beredskapspolis är inget heltidsarbete. En beredskapspolis har ett annat arbete men kan bli inkallad till tjänstgöring hos polismyndigheten.

– Det kan till exempel vara vid en stor händelse, som en pandemi, som det finns risk för till hösten. De kan också kallas in vid eftersök, sökande efter försvunna personer.

Hon tycker att beredskapspoliserna i länet används för sällan.

– Tidigare låg ansvaret på riksdagsnivå men nu har Rikspolisstyrelsen tagit över ansvaret så det blir förhoppningsvis bättre.

Kommande vecka kommer Jenny Berglund att ha intervjuer med de som väljs ut bland ansökningarna som kommit in. Bland dem väljs de 20 som till hösten kommer att gå utbildningen.

– Tanken är att beredskapspolisstyrkan ska spegla genomsnittet inom polismyndigheten och innehålla olika typer av människor och både kvinnor och män. Det är inte så många kvinnor som sökt men jag hoppas att de som gjort det är bra och kan konkurrera om platserna, säger Jenny Berglund.

Mer läsning

Annons