Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort bedrägeri mot a-kassan polisutreds

/

Under fyra år misstänks en man i östersundstrakten ha lurat åt sig pengar från arbetslöshetskassan med hjälp av vilse- ledande uppgifter.

Annons
Omständigheterna kring utbetalningarna, och varför de har kunnat pågå så länge, ska utredas närmare hos polisen där fallet nyligen är anmält som grovt bedrägeri. Sammanlagt har drygt 403 000 kronor betalats ut till mannen under tiden från juni 2001 till mitten av augusti 2005 enligt uppgifter från a-kassan i anmälan.
Enligt den arbetslöshetskassa som lämnat över fallet till polisen handlar misstankarna om att mannen lämnat oriktiga uppgifter och fått ut ersättning på felaktiga grunder. Pengar som a-kassan vill ha tillbaka.
I vilken omfattning mannen haft inkomster under tiden som pengar från arbetslöshetskassan betalats ut ska utredas närmare.
- Det är ovanligt med den här omfattningen och på något sätt måste den misstänkte ha satt det här i system, säger Eva Posner Storm som är förundersökningsledare hos Östersundspolisen.
Polisen har inte påbörjat utredningen i det här relativt nya ärendet ännu men det finns en hel del liknande fall som avser mindre belopp.
- I frågan om bedrägeri mot a-kassan anmäls i stort sett ett nytt fall varje vecka och bidragsbrott flera gånger i veckan, säger Eva Posner Storm.
Bakgrunden till inflödet av bidragsbrott hos polisen hänger ihop med en ny lagstiftning sedan drygt ett år där myndigheterna prioriterar utredning av bidragsbrott. Bidragsbrottslagen omfattar alla de offentliga bidrag, ersättningar och lån för personligt ändamål som beslutas av Försäkringskassan, Premiepensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrations verket, länsarbetsnämnderna, kommunerna och arbetslöshetskassorna.
De här myndigheterna har numera möjlighet att samköra och utbyta vissa uppgifter när utbetalning av bidrag och ersättningar misstänks ske på felaktiga grunder och där bidragsbrottslagen kommer in i bilden.
Är brottet grovt är straffskalan fängelse lägst 6 månader och högst 4 år.
Om det nu aktuella fallet hos Östersundspolisen står sig som ett grovt brott hela vägen genom processen får utredningen visa.

Mer läsning

Annons