Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största prisraset på fritidshus i länet

Priserna på fritidshus har gått ner mest i landet i Jämtlands län. På bara ett år har priserna minskat med 9 procent. Även villapriserna har gått ner.

Annons

Enligt Mäklarstatistik.se så har priserna på fritidshus gått ner det senaste året. I hela landet med 3 procent men i Jämtlands län med hela 9 procent. Det innebär att Jämtland tillsammans med Skåne och Östergötland är de områden där priserna på fritidshus minskat mest.

Prisjämförelsen gäller hur priserna förändrats från perioden mars–maj 2008 till samma period i år. Enligt Mäklarstatistik.se är Åre kommun den region i länet där det sålts flest fritidshus den senaste perioden. Vid en jämförelse med försäljningen för ett år sedan har priserna där sjunkit med 12 procent.

– Jag tror mest det är en statistikvurpa, säger mäklare Hans Westerlind på Bjurfors i Åre.

Han upplever inte att priserna gått ner så mycket som statistiken säger utan tror att det kan ha att göra med ett fåtal enskilda hus som sålts dyrt eller billigt och påverkat statistiken.

– Visst har priserna gått ner lite men det kom redan i höstas och sedan tycker jag att det återhämtat sig väldigt bra i Åre. Det var lite mättat efter VM 2007 och 2008 blev lite av en konstpaus. Sedan i höst så blev det totalstopp tills räntorna gick ner nu i januari och det fick en ketchupeffekt som satte fart på försäljningarna igen.

Även priserna på villor har gått ner i Jämtlands län om man jämför försäljningarna mars–maj 2008 med samma period under 2009. Minskningen ligger på 3 procent i hela länet men 9 procent i Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons