Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöskolans 9:or fick lära om Förintelsen

/
  • ”Det är viktigt att få höra om Förintelsen från någon som upplevt den. Han berättade så man kände stämningen av hur det var”, säger Sara Fresker, Linda West och Therese Hansson i 9C.
  • I fredags fick 8:orna och 9:orna på Storsjöskolan i Östersund besök av Tobias Rawet, som berättade om hur han överlevde Förintelsen. Foto: Håkan Luthman

Under fredagen fick 9:orna på Storsjöskolan i Östersund besök av Tobias Rawet, en av de överlevande efter Förintelsen. – Vi har nog aldrig suttit så här tysta och lyssnat som i dag, de.

Annons

Eleverna läser vanligtvis om Världskrigen när de går i nian, och lektionerna brukar inrikta sig på lärarnas föredrag, historieboken och tv-dokumentärer. Men genom ett samarbete som skolan har startat med myndigheten Forum för levande historia blev det möjligt att få ett besök av Tobias Rawet.

Tobias Rawet, ordförande i Föreningen för Förintelsens överlevande, är en av få i Sverige som fortfarande föreläser om sina upplevelser. Och eleverna på Storsjöskolan var märkbart tagna av hans berättelse.

– Vi har nog aldrig suttit så här tysta som när han berättade, sa Sara Fresker i 9C.

I en och en halv timme satt 180 elever från 8:an och 9:an knäpptysta i skolans aula och bara lyssnade på Tobias Rawets berättelse; hur han växte upp, hur hans familj placerades i ghetto och vidare till arbetslägren.

– Han visade oss två bilder över sin mammas och pappas släkter, med syskon till dem och alla barn. Och Tobias var det enda av alla de barn i de två släkterna som överlevde Förintelsen, berättar Sara Fresker och hennes klasskamrater.

Även om de har läst om vad som hände under Andra världskriget och i koncentrationslägren så tycker de att det är viktigt att få höra det av någon som har upplevt det själv.

– Han berättade väldigt ingående om vad som hänt, så man kände stämningen. Man känner sån respekt för honom, säger de.

Mer läsning

Annons