Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöcupen ger fina extraintäkter

/
  • Anders Gunnervall och Robert Pettersson på Etour säger att Storsjöcupen är betydligt viktigare för Östersund än vad många kan tro.

Storsjöcupen är ett viktigt arrangemang för Östersund. Både socialt och ekonomiskt. I år väntas fler deltagare än tidigare, något som kan generera viktiga extraintäkter för många näringsidkare.

Annons

På måndag startar Storsjöcupen och 366 lag har anmält sig för att delta. Det innebär att cupen slår rekord i antal deltagare för tolfte året i rad. Att antalet deltagare ökar kommer med stor sannolikhet att innebära ett viktigt uppsving för ett flertal näringsidkare i Östersundstrakten.

– Det finns all anledning att ha höga förväntningar på vad Storsjöcupen kommer att ge i år, säger Robert Pettersson som är forskare på Etour vid Mittuniversitetet.

Turismforskningsinstitutet Etour genomförde för ett par år sedan en studie för att få veta vad Storsjöcupen innebär för Östersund. Slutsatsen blev att cupen har ett stort värde ur flera olika perspektiv.

– Många av besökarna kommer från Norge och en stor andel av dem är norska familjer som följer med lagen och ledarna, säger Anders Gunnervall som är doktorand på Etour.

De många besökarna från Norge har för vana spendera en hel del pengar under de dagar som cupen pågår. Enligt en uppskattning som gjorts av Etour lägger varje cupbesökare drygt 500 kronor per dag.

– De norska fotbollsmammorna är väldigt köpstarka. En sak de lägger pengar på är shopping och upplägget på cupen där matcherna är väldigt utspridda är perfekt för att de ska ha en hel del tid att slå ihjäl, säger Robert Pettersson.

Årets storsjöcup kommer med andra ord att kunna generera ett viktigt extra tillskott för ett flertal näringsidkare i Östersundsområdet. Sannolikt kommer flera livsmedelsbutiker att dra nytta av det stora besöksantalet. Det brukar bli en hel del dricka och godis för de många lagdeltagarna.

Men cupen har även ett annat värde som är svårare att mäta. Etour har gjort ett stort antal studier kring evenemang av olika slag men Storsjöcupen utmärker sig på ett sätt.

– Det visade sig tydligare här än i andra studier att den har ett stort socialt värde, säger Robert Pettersson och förklarar att fotbollen för många inte var det viktigaste med cupen.

Mer läsning

Annons