Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsar på vindkraftstorn

Jonsson & Paulsson i Östersund satsar mellan 60–100 miljoner i en ny maskinpark för att kunna tillverka vindkraftstorn.Satsningen beräknas ge 50–80 nya jobb inom några år, om allt faller på plats.

Annons

– Vi har under ett halvårs tid drivit ett projekt för att undersöka våra förutsättningar för att bli producent av vindkraftstorn, bekräftar Mårten Eriksson, platschef på Jonsson & Paulsson.

Företaget för just nu förhandlingar med vindkraftstillverkare för att de ska bli en regional producent av vindkraftstorn.

Det handlar om att tillverka stålkonstruktionen från betongfundamentet upp till generatorhuset.

– Det är ett jätteprojekt, säger Mårten Eriksson, tornen är så otroligt stora att det kräver massiva investeringar hos oss i ny maskinpark, intern logistik och hantering av grejorna. Det är på den nivån vi håller på att kika just nu. Det är helt annorlunda än det vi gör i dag.

– Inga investeringar är gjorda ännu och inga formella beslut har fattats mer än att styrelsen har bestämt att vi ska undersöka vidare och bearbeta de kundkontakter vi har.

– Det är också skrivet vissa avtal, kanske mer avsiktsförklaringar, med våra kunder och det har även upprättats några sekretessavtal.

Det behövs alltså investeringar för mer än 60 miljoner men mindre än hundra, som i full produktion kommer att ge kring 50–80 jobb.

Men det ligger långt fram i tid, tidigast om ett år räknar de med att vara igång i liten skala.

– Kanske är vi igång om 1,5 år, men det förutsätter ett beslut om att vi kan börja tillverka grejorna. Det ligger stora politiska risker i detta och därmed möjlighet till förseningar, säger Mårten Eriksson.

Han menar att sådana överväganden är svåra, de vill inte stå med en färdig anläggning och sedan blir utbyggnaden av vindkraften förskjutet i två år.

Redan nu har utbildning av de anställda påbörjats, vissa personer lär sig en speciell svetsteknik.

– Vi använder helt enkelt lågkonjunkturen till något vi kan ha glädje av i framtiden.

Mer läsning

Annons