Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte och intensiv debatt om Östersundshems fastighetsförsäljning

/
  • Nisse Sandqvist (V) var inte överens med AnnSofie Andersson (S) och Bosse Svensson (C) om försäljningen av fastigheter som aviserats från Östersundshem.
  • Marie Linder och Anne-Christine Strömberg från Hyresgästföreningen och Leif Persson, ordförande i PRO J/H deltog i debatten om affären mellan Östersundshem och Rikshem.
  • Lillemor Eriksson bor i en av fastigheterna som är aktuell för försäljning. Hon är, som majoriteten av deltagarna på stormötet klart skeptisk till att Östersundhem säljer delar av sitt fastighetsbestånd.

Hyresgästföreningen och PRO bjöd in till stormöte och paneldebatt på tisdagskvällen.
Anledningen var den av Östersundshems aviserade försäljning av hyreslägenheter till Rikshem.

Annons

Gamla teatern var fullsatt. De flesta i publiken var påfallande skeptiska till försäljningen och under den timmeslånga debatten hördes flera röster vittna om en stor oro inför framtiden bland de boende i bostäderna som är aktuella för försäljning.

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) fick inleda frågestunden med att svara på varför en försäljning är önskvärd.

– Kommunen växer och 2025 ska vi vara 65 000 invånare. Minst 3 300 bostäder ska byggas tills dess och 1 650 av dessa ska byggas av Östersundshem. Att sälja delar av de befintliga bostäderna är ett sätt att klara finansieringen.

Läs även: Här planeras demonstration mot Östersundshems stora försäljning

Nisse Sandqvist (V) ansåg däremot att allmännyttans ställning var för viktig att sälja, något som drog ner applåder från publiken.

Anne-Christine Strömberg, ordförande i Hyresgästföreningen Storsjöbygden ville hellre se andra lösningar än försäljning.

– Många medlemmar har ringt och är oroliga. Kommer lägenheterna att bli bostadsrätter? Kommer det att bli höjda hyror? Jag förstår folks oro.

Farhågor om hyreshöjningar var även Leif Persson, ordförande i PRO J/H, snabbt inne på.

– Många pensionärskvinnor lever under fattigdomsgränden. De har inte råd med hyreshöjningar, sade han och riktade sig till politikerna.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, vädjade till politikerna att fundera över beslutet en gång till.

– Det är människors hem ni säljer!

En fråga som ställdes var varför inte studentbostäderna säljs, där människor bara bor en kortare period för att sedan flytta.

– Vi måste ha en studentbostadsgaranti, så det går inte, svarade AnnSofie Andersson.

Hyresgästföreningen tryckte under hela debatten hårt på riskerna för hyreshöjningar.

– Det ska väl föregås av en förhandling med er i så fall? Underhållsbehovet för lägenheterna är dessutom det samma oavsett ägare, sade Bosse Svensson (C).

Lillemor Eriksson, boende i en av fastigheterna som är aviserad för försäljning, tyckte inte hon fått särskilt många svar under kvällen.

– Flera av de i panelen pratade bara för att slippa säga något. Jag har inte blivit särskilt klokare, sade hon efter mötet.

Hon är starkt kritisk till försäljningsplanerna.

– Vi är snart knäckta. Det här är katastrof. Ingen ska inbilla sig att Rikshem kommer att hålla hyrorna på den nivå de ligger på nu.

Hon ifrågasätter att just Östersundshem ska stå för en så stor del av nyproduktionen av fastigheter i Östersund.

– Det byggs i hela Sverige. Finns det inflyttning vill alla bygga. Nu finns det dessutom ekonomi i bostadsbyggande. Östersundshem kan väl bygga färre lägenheter i lägre takt så de slipper sälja ut allmännyttan, den är ju snart den enda trygghet som finns kvar, säger Lillemor Eriksson.

Missnöjet med den stora fastighetsaffären mellan Östersundshem och Rikshem har lett till att Hyresgästföreningen nu bjuder in till ett demonstrationståg på torsdag klockan 12. Tåget ska starta vid parkeringen utanför travet och gå fram till Folkets hus där politikerna har samlats för fullmäktigemöte där beslutet kring affären ska klubbas.

Flera artiklar om affären mellan Östersundshem och Rikshem

Mer läsning

Annons