Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Storkök stärker inte Smakriket Jämtland”

/
  • Samling till debatt om Storkök. Aulan i Lit fylldes av besökare. Lena Stigh i föräldrarådet tycker att frågan främst handlar om barnens hälsa.

Planerna på att minska antalet kök i Östersund till nio storkök i kommunen mötte motstånd från föräldrar på skolan i Lit i går kväll.

Annons

Föräldrarådet på Treälvens förskola ordnade en välbesökt debattkväll utifrån förslaget som ska spara 8,3 miljoner kronor.

Ett av storköken ska placeras på skolan i Lit är det tänkt. Men Treälvsskolans dagis blir mottagningskök.

– Förslaget drabbar vårt dagis som håller budget och har en jättebra kock, säger Lena Stigh.

Hon har två barn som berörs av förändringarna och med skolbarnens hälsa i fokus framhåller Lena behovet av att behålla den lokala mathållningens kvalitet.

– Det är också svårt att få helhetsgrepp om den ekonomiska argumenteringen, säger Lena Stigh som exempelvis konstaterar att svinnet ökar i ett mottagningskök men det är inget som nämns i matutredningen.

– Vi måste ta tillvara på fördelarna med lokal mathållning. Transporter från storkök går i motsatt riktning.

Enligt Lena Stigh finns det goda skäl för att lokala entreprenörer borde ges utrymme för att driva några kök på en ort. Det skulle stärka varumärket som byggts upp kring Smakriket Jämtland.

– Storkök är inte reklam i den andan, säger hon.

Robert Baudin är uppskattad kock på dagiset som ligger i anslutning till Treälvsskolan:

– Storkök är det värsta som finns när man jobbar med mat. Då går vi ifrån det närproducerade som vi vurmar för i dag. Nu får barnen inblickar och dofter genom att vara med i köket när vi jobbar med olika matteman tillsammans, säger Robert Baudin.

Under mötet visades kommunens policy kring matlagningen. I den sägs bland annat att ”maten ska tillagas så nära inpå serveringsstället som möjligt”, ur smak- och näringssynpunkt. Inför mötet ifrågasattes i vilken grad kommunen kan leva upp till den formuleringen om sparplanerna genomförs.

Mer läsning

Annons