Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i kostnader för elevplatser på gymnasiet

Kostnadsspannet för elevplatser i Jämtlands gymnasieförbunds utbildningar är brett. Den billigaste utbildningen kostar 29 100 kronor och den dyraste 186 200.

Annons

För gymnasieelever från kommuner utanför förbundet betalar hemkommunen utbildningskostnaderna, enligt en prislista som förbundet satt upp. Särskoleutbildningarna är dyrast och vissa av de individuella programmen drar också i väg. Det beror på att behovet av stöd är större och det krävs också specialanpassad utrustning och lokaler.

Bland yrkesprogrammen drar också kostnaderna iväg, av olika anledningar.

– Utbildningsekonomi handlar mångt och mycket om gruppstorlekar. I många av yrkesprogrammen handlar det om att lära sig en färdighet och då måste gruppen vara mindre, säger Mikael Cederberg, förbundschef.

Det dras till exempel till sin spets när det handlar om transportutbildningen där det vissa gånger går en lärare per elev, till exempel när det handlar om att övningsköra lastbil.

– Vissa utbildningar har ju också dyra läromedel, till exempel grävmaskiner, säger Cederberg.

Wångens travutbildning och maskinförarutbildningen i Bräcke, är de dyraste utbildningarna i förbundets utbud, bortsett från särskolans verksamheter.

– Det beror på att programmen har riksrekrytering. Branscherna ställer höga krav på kvalitet och därför blir också prisbilden hög. Utbildningarna ska svara upp till särskilda nationella intressen.

Antalet elever som kommer från andra kommuner än gymnasieförbundets kommuner är ganska konstant och det är inte så stora skillnader från år till år.

– Till exempel är 55 procent av eleverna som går utbildningar i Östersund också från Östersunds kommun, säger Mikael Cederberg.

Den övriga delen utgörs främst av elever från andra kommuner i länet, endast en liten del kommer från andra delar av landet.

På måndag har Jämtlands gymnasieförbund budgetsammanträde, ett av ärendena är att fastställa prislistan för elevplatser 2010.

Mer läsning

Annons