Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora klimatförändringar att vänta - blötare och varmare

/
  • Storsjön är stor nog för att kunna ta emot en hel del vatten innan den svämmar över, men de mindre vattendragen riskerar att över-svämmas.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • En vanligare syn i framtiden, enligt klimatforskare. Foto: Elisabet Rydell-Janson

- Det kommer att bli mycket blötare. Blötare och varmare.Det säger Katarina Fredriksson på länsstyrelsen i Östersund. Hon arbetar med ett projekt om framtidens klimatpåverkan.

Annons
- Sälenfjällen få egentligen inte kallas fjäll längre, eftersom det växer tall på toppen. Jämtlandsfjällen har klarat sig så här långt, men det kanske är en tidsfråga där också, säger hon.
Katarina Fredriksson har precis påbörjat projektet, men de områden som bör ses över för att klara klimatförändringarna är energi, hälsa, vatten och avlopp, kommunikationer (vägar, järnväg, telekommunikationer och datakommunikationer) och samhällsplanering och boende. Alla måste de börja se över sina verksamheter för att kunna möta förändringarna.
- Vi kommer att få en förskjutning från värmebehov på vintern till kylbehov på sommaren, säger hon.
Nästa steg är att identifiera riskområden, men klart är att mer vatten och varmare klimat kommer på sikt att leda till stora förändringar i länet; lantbrukare kanske måste odla en annan sorts grödor till exempel.
- Vi måste helt enkelt anpassa vårt sätt att leva, säger Katarina Fredriksson.
Med högre vattenflöden kommer också risken för översvämningar öka. Främst är det vid de mindre vattendragen som faran finns; Storsjön är till exempel stor nog för att kunna ta emot en hel del vatten innan den svämmar över. Men de mindre riskerar att översvämmas, och kan då dra med sig både vägar och hus.
- Holiday club i Åre ligger i ett översvämningsområde, men där har de gjort förstärkningar. Vissa saker går att förebygga, andra måste vi lära oss leva med, säger Katarina Fredriksson.
I Åre kommun tas det redan hänsyn till det man i nuläget vet om ökade vattenflöden och ras risker.
- Vi har mest problem med rasrisk. Vi vet också till vilken nivå vattnet kan stiga. Vid Björnänge har vi vid ett par tillfällen inte beviljat bygglov just för att det ligger för lågt, säger Björn Reuterswärd, stadsarkitekt i Åre kommun.
Och även om det på lång sikt kommer att bli stora förändringar i det jämtländska klimatet menar Katarina Fredriksson att vi inte får glömma de positiva aspekterna:
- Jämtland kommer ganska lindrigt undan om vi jämför både med andra delar av Sverige och övriga världen.

Mer läsning

Annons