Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor vinst tack vare högt elpris

Trots finanskris och rekordstora investeringar gjorde Jämtkraft en vinst på nästan 160 miljoner kronor 2008. En stor anledning till de ökade intäkterna var höjda el- och nätpriser.

Annons

Jämtkraft investerade 585 miljoner kronor under 2008 vilket är mer än någonsin tidigare. Det mångåriga projektet att vädersäkra elnätet slukar en betydande del av de totala investeringarna och har kostat sammanlagt 310 miljoner kronor. Även arbetet med att byta ut alla elmätare har kostat stora pengar för bolaget.

Men trots de stora investeringarna och en skakig ekonomisk höst så gjorde Jämtkraft en riktigt bra vinst under fjolåret. Resultatet blev en vinst på nästan 160 miljoner kronor för 2008 vilket är drygt 50 procent mer än året innan.

En viktig anledning till den höga vinsten är att bolaget höjt el- och nätpriserna till sina kunder. Men det finns också andra faktorer som lett till att Jämtkraft klarat sig bra under ett år då många företag haft det tufft ekonomiskt.

– Att kraftvärmeverket gått så bra är en bidragande orsak till att 2008 blev ett bra år, säger Håkan Roos som är informationschef på Jämtkraft.

Han tror däremot inte att 2009 kommer att bli lika bra för företaget.

– För vår del så kom den ekonomiska krisen väldigt sent och påverkade inte så mycket. Men nu har vi fått signaler som gör att det ser sämre ut för 2009. Lågkonjunkturen påverkar oss på så sätt att våra kunder kan få svårt att betala för sig eller att någon av våra stora går i konkurs, säger han och nämner ACB Laminat som ett aktuellt exempel.

Håkan Roos säger också att människor och företag blir mer medvetna i dystra tider och att de tenderar att dra ner på värme- och elanvändning när det är lågkonjunktur.

Mer läsning

Annons