Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppslutning när Nattvandrarna drog ut på stan

/
  • Susanne och Anna Nordenberg var två av de vuxna som bestämt sig för att gå ut och vandra på stan i går. Susannes dotter gillade däremot inte idén särskilt bra. ”Gud vad pinsamt”, var hennes kommentar när hon fick reda på sin mammas och fasters plan för kvällen. Foto: Håkan Luthman

Rekordmånga föräldrar var ute och nattvandrade i går kväll. Mindre bråk och fylla bland de som nyss gått ut högstadiet var en av förhoppningarna hos de vandrande föräldrarna.

Annons

Susanne och Anna Nordenberg var två av de vuxna som anslutit sig till gruppen av nattvandrare.

– Vi hade faktiskt tänkt gå ut på stan i vilket fall. Men så såg vi att det skulle ordnas nattvandring och då kände vi att vi kunde hänga på här, säger Susanne Nordenberg och berättar att hennes dotter gick ut nian i går.

Susanne och Anna var långt ifrån ensamma om att ansluta sig till nattvandrarna. Uppslutningen kring gårdagens vandring var nämligen ovanligt stor i Östersund. Betydligt fler föräldrar än tidigare år hade uppmärksammat att de behövs ute på stadens gator kvällen och natten efter en skolavslutning.

– Det här är ett rekord i antal föranmälda nattvandrare kan man säga. Tidigare skolavslutningar har vi kommit upp i tio personer medan vi nu har strax över 20 stycken som anmält sig i Östersund, sade Thomas Rönning som höll i trådarna för vandringen.

Förutom vandrarna från centrala Östersund fanns även många föräldrar och vuxna från Krokom, Torvalla och Brunflo som ställde upp och nattvandrade i centrala stan.

Bortsett från Storsjöyran var antalet nattvandrare alltså något av ett rekord. Thomas Rönning berättar att det en normal helg brukar vara i snitt fem sex stycken vuxna som ansluter sig till vandringen. Östersunds kommun har den senaste tiden gått ut och informerat om att det behövs fler föräldrar som ställer upp och nattvandrar.

Rönnings förhoppning inför gårdagens vandring var att avslutningsfesten skulle bli relativt lugn.

– Prio ett för oss är förstås att hjälpa ungdomar som råkat illa ut. Men vi är ju ute även tidigt på kvällen när det inte hunnit hända så mycket och pratar med ungdomarna. Det ska ju inte vara så att ungdomarna känner; ”nu kommer nattvandrarna, nu drar vi” utan att de känner att vi är ett stöd. Förhoppningsvis kommer vi att ha den inverkan att det blir mycket lugnare än om vi inte skulle vara ute.

Susanne Nordenberg säger att hon går ut delvis för att ha lite koll på sin egen dotter.

– Man vet ju att just den här helgen brukar vara en debut när det gäller alkohol. Jag hoppas ju att min dotter ska hålla sig från alkohol så länge som möjligt.

Både hon och Anna tror i alla fall att de kan göra en insats.

– Jag tror kanske inte att ungdomarna skiter i att dricka för att vi är ute men vi kanske kan hjälpa en och annan som druckit för mycket, säger Anna.

Mer läsning

Annons