Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor prisskillnad i äldrevården

/
  • Privata aktörer inom äldreomsorgen är betydligt billigare än den kommunala i Östersund. Det är något som kommunens revisorer ställer sig frågande till.Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix

Kommunens revisorer ställer sig frågande till den stora prisskillnad som finns mellan kommunal äldreomsorg och äldreomsorg som drivs av privata företag.

Annons

I Östersunds kommun drivs 25 procent av äldreomsorgen av privata företag efter en upphandling som kommunen gjort. De privata aktörerna driver såväl hemtjänst som olika äldreboenden.

När den senaste upphandlingen genomfördes så lade även kommunen anbud på delar av verksamheten. Det visade sig att de privata företagen krävde betydligt mindre pengar för att driva äldreomsorg. Skillnaderna var så stora att kommunens revisorer nu har reagerat och skickat ett brev till vård- och omsorgsnämnden som ansvarade för upphandlingen.

– Vi har funderat på varför det kan vara så här stor skillnad mellan anbuden. Det var ju frågan om 40-50 procent där man kräver samma kvalitet på omsorgen. Vi vill veta vilken uppfattning vård- och omsorgsnämnden har om orsakerna till de här skillnaderna, säger Per Söderberg som är ordförande för kommunens revisorer.

De största prisskillnaderna finns inom hemtjänsten där privata aktörer kan driva hemtjänstverksamhet 40 procent billigare än kommunen. Per Söderberg kan bara spekulera om varför skillnaderna är så stora.

– Det är klart att det uppstår funderingar. Gör man inte samma jobb? Har man organiserat sig helt annorlunda eller har man en annan personalpolitik? Handlar det om mer deltidsanställningar eller har man dumpat lönerna, frågar han sig.

Nämndens ordförande Katarina Nyberg Finn, S, säger att hon i dagsläget inte har något heltäckande svar på revisorernas fråga.

– Det är en bra fråga, vi har också funderat varför det är så stora skillnader, säger hon och ser gärna att revisorerna gör en ordentlig utredning av saken.

Katarina Nyberg Finn konstaterar i alla fall att personalen är en stor kostnad för kommunen och att man har en personalpolitik som kostar relativt mycket pengar.

Mer läsning

Annons