Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor kampanj mot viltolyckor

Viltolyckorna på landets vägar ökar i antal. Under årets nio första månader har nästan 29 000 vilolyckor anmälts till polisen.

Annons

I Jämtlands län har 598 viltolyckor anmälts under den perioden.

Som ett led i att få ner antalet viltolyckor genomförs under vecka 43, 19-23 oktober, en riksomfattande kampanj.

Det är Nationella Viltolycksrådet som ansvarar för Viltolycksveckan. Kampanjen, som är rikstäckande, sköts ute på fältet av de regionala viltolycksråden där representanter för de samverkande myndigheterna och organisationerna ingår.

- Ökningen av antalet trafikolyckor med vilt är oroande. Vi genomför därför vår viltolyckskampanj under en vecka för att trafikanterna ska bli mer uppmärksamma på att det hela tiden finns vilda djur på och omkring våra vägar. Olyckorna måste bli färre, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare i Viltolycksrådet i en artikel på trafiksäkerhetsföreningen NTF:s hemsida.

Lars Sävberger konstaterar vidare att olyckorna, förutom att de orsakar mycket lidande båda för människor och djur, också kostar samhället mycket pengar.

Under veckan kommer informationskampanjer att genomföras i samband med trafikkontroller. En del polisdistrikt kommer också att ha hastighetskontroller på särskilt viltolycksdrabbade vägar.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons