Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ekonomisk osäkerhet inför budgetarbetet

Ett flertal osäkra faktorer kommer att påverka ekonomin för Östersunds kommun de kommande åren. Bland annat hur många personer som behöver socialbidrag och hur kommunens fastigheter ska underhållas.

Annons

Östersunds kommun har nyligen inlett den process där politikerna ska bestämma var pengar ska satsas och sparas de kommande åren. Redan nu finns ett antal faktorer som kan komma att förändra den flerårsbudget som lagts fram tidigare.

Till exempel fortsätter antalet förskolebarn att öka i kommunen under åren 2011 och 2012.

Därför måste Östersunds kommun investera i ytterligare nio nya förskoleavdelningar utöver de många avdelningar som redan tidigare beslutats att byggas.

De nio nya förskoleavdelningarna beräknas kosta cirka 7,7 miljoner kronor i ökade årshyror för barn- och utbildningsnämnden.

Även vård- och omsorgsnämnden behöver mer pengar de kommande åren. Där handlar det främst om ett stort behov av fler så kallade LSS-boenden. En boendeform för personer med omfattande funktionsnedsättning.

Den sista januari i år stod 19 personer utan LSS-boende, kommunen räknar med att ytterligare cirka 20 personer kommer att ansöka om ett sådant boende under 2010.

Nämnden föreslås under åren 2011-2012 att få ökade anslag med totalt 21 miljoner kronor. Men behovet är större än så och nämnden begär därför också ett tillskott på 12 miljoner kronor under 2013.

Underhållskostnaderna för kommunens fastigheter är också en osäker faktor i budgeten.

Enligt en tidigare kalkyl så borde den tekniska förvaltningen ha spenderat cirka 33 miljoner kronor på underhåll år 2009.

Men eftersom kalkylen inte har räknats upp till dagens penningvärde så var investeringarna bara 20 miljoner kronor förra året.

Socialnämnden har fått ett tillskott på 12 miljoner kronor 2010 eftersom allt fler människor i kommunen har behövt socialbidrag, så kallat försörjningsstöd. Det är dock mycket osäkert om tillskottet räcker för att täcka behoven i år och kommande år.

I dag ska kommunstyrelsen i Östersund fatta beslut om ramarna för det fortsatta budgetarbetet.

Mer läsning

Annons