Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor åldersskillnad på anställda mellan länets olika kommuner

Andelen äldre och yngre som arbetar i den kommunala världen skiljer sig mycket mellan olika kommuner. I länet sticker Åre ut med en väldigt liten andel anställda över 55 år.

Annons

Det är tidningen Dagens samhälle som sammanställt åldersuppgifter från arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Åldersstrukturen av de kommunanställda i landet skiljer sig mycket.

Som ett exempel kan nämnas att Knivsta kommun i Uppsala län har en mycket stor andel anställda som är under 30 år. Nästan 17 procent av dem är 29 år och yngre. I andra änden ligger Mullsjö kommun i Jönköpings län där 38 procent av personalstyrkan är 55 år eller äldre.

I Åre kommun är en mycket liten andel av de anställda 55 år och uppåt. Bara drygt 22 procent. Det innebär att bara Perstorps kommun i Skåne har en större andel anställda som är över 54 år.

Kommunerna Härjedalen och Strömsund kvalar nästan in på listan över de kommuner i landet som har störst andel äldre anställda. I de båda kommunerna är knappt en tredjedel av de anställda 55 år och uppåt.

En alltför stor andel äldre kan innebära problem för vissa kommuner som inte satt undan tillräckligt mycket pengar till pensionsavgångar.

Mer läsning

Annons