Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldvåg inom hemtjänstområde i Östersund

Ett hemtjänstområde i Östersunds kommun har drabbats av en stöldvåg. Fyra personer har uppgivit att de bestulits på kontanter. I ett fall har 2000 kronor försvunnit.

Annons

Den första lex Sarahanmälan om ekonomiska oegentligheter i det drabbade området upprättades redan den 10 maj.

Sedan dess har ytterligare tre äldre anmält att de bestulits på pengar. Den senaste för bara 13 dagar sedan.

– Det handlar om stölder hos brukare som bor i ordinärt boende och som har hemtjänst, säger Kerstin Eklund, handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen på Östersunds kommun.

Enligt henne rör det sig om stölder av mindre belopp på någon hundralapp till upp till 2000 kronor i ett fall.

Samtliga stölder är polisanmälda.

• Finns någon misstänkt i dagsläget?

– Nej, det gör det inte. Vi vet inte heller om det är vår egen personal som har stulit eller om det är någon annan, men det är så det har uppdagats att brukare talat om för hemtjänstpersonalen att pengar kommit bort.

Vård- och omsorgsförvaltningen har efter den här stöldvågen informerat de boende i det aktuella hemtjänstområdet via ett brev att de inte ska låta pengar ligga framme och inte heller ha stora belopp av pengar hemma.

Kerstin Eklund berättar att stölder hos äldre inte tillhör vanligheterna i Östersunds kommun. Åtminstone inte vad gäller stölder som leder till lex Sarahanmälningar och det är framförallt ovanligt hos hemtjänsten.

– I landet är stölder den vanligaste orsaken till lex Sarahanmälningar. Det gäller både särskilt boende och inom hemtjänsten. Hos oss är vi nog ganska förskonade för sådana här anmälningar.

I år har Östersunds kommun upprättat sammanlagt 21 anmälningar enligt lex Sarah. Det är nästan lika många som under hela 2010 då 19 anmälningar gjordes.

Mer läsning

Annons